Um i srce oca Petra bili su ispunjeni Hristom
10/10/2020
Apostolski nuncije Lingua u Jasenovcu
14/10/2020

Arhijerejska Liturgija u Celju

Susret sa Gospodom ne zavisi od posla kojim se bavimo, rekao je Mitropolit o događaju u kom Hristos poziva Petra, Jakova i Jovana za apostole.

U nedelju osamnaestu po Duhovima, 11. oktobra 2020. godine, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije načalstvovao je Božanstvenom Liturgijom u parohiji Svetog Save u Celju. Mitropolitu su sasluživali protojerej-stavrofor Isa Kides, protosinđel Venijamin (Kovačić), jerej Goran Šljivić i jerođakon Sava (Bundalo).

Mitropolit je, u besjedi okupljenom narodu, tumačio pročitani jevanđeljski odjeljak (Lk. 5, 1-11), koji opisuje poziv trojici apostola, kao i čudesno bogat ulov, poslije noći neuspješnog ribolova na Genisaretskom jezeru.

Istakao je činjenicu da se Gospod obratio apostolima onda kada su se bavili svojim svakodnevnim poslom. Često mislimo da je potrebno da budemo povučeni iz svijeta, od svakodnevnih obaveza, kako bismo susreli Gospoda i kako bismo Ga prepoznali. Ovde vidimo da Gospod posjećuje i poziva prve apostole u trenutku kada su se oni bavili običnim, svakodnevnim svojim poslom.Time je pokazao da susret sa Gospodom ne zavisi od toga gdje se nalazimo i čime se bavimo. Gospod je najčešće prisutan u svakodnevnici, u običnim okolnostima u kojima živimo, zaključio je Mitropolit.