Архијерејска Литургија у Цељу
11/10/2020
НОВИ РАСПОРЕД НЕДЈЕЉНИХ БОГОСЛУЖЕЊА У ЗАГРЕБУ
23/10/2020

Апостолски нунције Лингуа у Јасеновцу

Нунције Лингуа и бискуп Шкворчевић стижу у манастир у Јасеновцу (Фото: Никола Ћутук/PIXSELL)

Представник Ватикана у Републици Хрватској, у пратњи, бискупа Антуна Шкворчевића, посјетио је и манастир Рођења светог Јована Крститеља, гдје га је дочекао епископ Јован са сестринством.

Апостолски нунције у Републици Хрватској, надбискуп Ђорђо Лингуа, посјетио је Јасеновац у сриједу 14. октобра, у пратњи пожешког бискупа монс. Антуна Шкворчевића. Посјета је започела заједничком молитвом у католичкој цркви светог Николе у Јасеновцу заједно са локалним бискупом и са епископом пакрачко-славонским Јованом. Том приликом монс. Лингуа је казао да тамо „није дошао да суди“. Рекао је да је у Јасеновац (а онда и у Стару Градишку) дошао да би се „молио, приклонио кољена, плакао са свима онима који су плакали, трпили и вапили Богу“.

Истакао је да је дошао „гледати лице страдалог Христа који, нажалост, и данас бива распињан тамо гдје се чини неправда, гдје се не поштује људско достојанство, гдје преовладава људска злоба“, али да вјерује да „један другачији свијет може постати стварност, уз допринос свих и уз залагање сваког појединца, са способношћу да прашта до седамдесет пута седам“.

Заједничка молитва у жупној цркви у Јасеновцу (Фото: Пожешка бискупија Маријан Павелић)

Епископ Јован је, јавља ИKА, поздравио нунцијеве ријечи и ријечи “домаћина и сабрата овдје у Славонији” бискупа пожешкога, те поновио ријечи из Јеванђеља – Гдје су два или три сабрана у име моје, ондје сам и ја међу њима. Стога је први и најважнији чин данас наше присуство и наше заједништво, како овдје у храму, тако и код нас у манастиру, и коначно, на спомен подручју, тамо гдје је био централни дио Јасеновачког логора.

Ми смо овдје самим тим потврдили да смо једно, да смо окупљени у Христово име. А онда тиме допуштамо Христу да чини чуда даље у нама, да чини чуда праштања, да чини чуда исцјељења и да чини чуда небескога заједништва”.

Након сусрета са свећеницима новљанског деканата у жупном уреду, нунције се упутио до манастира Рођења светог Јована Крститеља у Јасеновцу, гдје су га дочекали епископ Јован и сестринство манастира. У манстирском храму се у знак сјећања на боравак, потписао у Јеванђеље. Владика Јован је поздравио нунција на енглеском језику и рекао да се сестринство и манастир налазе у молитви „као на дан Велике Суботе, између Господњег страдања и васкрсења“, радећи „на сјећању и праштању“.

Нунције Лингуа и бискуп Шкворчевић стижу у манастир у Јасеновцу (Фото: Никола Ћутук/PIXSELL)

Монс. Лингуа је посјетио и недавно освећени манастирски параклис, погледао изложбу слика монахиње Марије, која слика мотиве новомученика Јасеновачких, те се задржао у разговору са домаћином и сестринством.

Монс. Ђорђо Лингуа је први апостолски нунције који је посјетио спомен подручје Јасеновац (Фото: Никола Ћутук/PIXSELL)

Након манастира, посјетио је, као први апостолски нунције који то чини, и спомен подручје Јасеновац, гдје су још једном цитиране ријечи из нове енциклике папе Фрање Fratelli Tutti („Сви смо браћа”): „За праведношћу се на примјерен начин трага једино љубављу према самој праведности, поштовањем жртава, спречавањем нових злочина и бригом за опште добро, а не са изговором за исказивањем сопственог гњева. Управо праштање омогућује тражење праведности без упадања у зачарани круг освете или у неправду заборава (FT 251, 252)”.