Уснуо у Господу прота Петар Олујић
08/10/2020
Архијерејска Литургија у Цељу
11/10/2020

Ум и срце оца Петра
били су испуњени Христом

Протојереј-ставрофор Петар Олујић сахрањен је у Сиску.

 

У суботу, 10. октобра 2020. године, два дана по упокојењу проте Петра, служена је Божанствена Литургија у храму Преподобне Параскеве, док је на градском гробљу Викторовац извршен чин опијела. Опијело је служио Митрополит Порфирије уз саслужење свештенства Митрополије загребачко-љубљанске.

Уз породицу, проту Петра су испратили сабраћа свештеници, монаси и монахиње, али и велики број пријатеља и поштовалаца. Сахрани су присуствовали и замјеник градоначелнице Сиска Марко Кричка, саборски заступници Милорад Пуповац и Иван Цељак, те главни имам Исламске заједнице у Сиску Алем еф. Црнкић.

У надгробном слову, Митрополит Порфирије је казао да је отац Петар цијелим својим бићем био хришћанин и истински свештеник Христов. Нагласио је да је волио све људе, јер је знао да нису само неки људи икона Божија, него да је то сваки човјек.

Може неко бити хришћанин, може бити свештеник, или епископ, или поглавар Цркве, а да често поступа супротно ономе на шта позива Христос. Отац Петар је, пак, читавим својим бићем био свештеник и, као такав, знао да Црква у овом свијету постоји да би давала смисао и смјернице постојања, да би сабирала у Христу и Христом побјеђивала сваку дистанцу, а не поларизовала у дневнополитичке сврхе, рекао је Митрополит.

Владика је нагласио да је прота Петар свој живот провео у турбулентним временима и да, као што је био један од првих који су на територији Хрватске постали свештеници послије Другог свјетског рата, тако је и послије распада тадашње земље био један од посљедњих који није напуштао своју службу и своју паству. Није напуштао људе, пријатеље, сусједе и суграђане ни онда, када они нису били дио његове пастве.

На крају, Митрополит је још једном узнио молитве Господу да проти Петру подари Царство Небеско, породици утјеху, а свима вјеру, честитост, чојство и љубав оца Петра.