Božićna čestitka patrijarha Porfirija
23/12/2021
Patrijarh na Materice u Zagrebu
26/12/2021

Pravoslavna Crkva pomaže izgradnju Marijanuma

Nadbiskup Hočevar i patrijarh Porfirije

”Uvek mi je značila podrška od braće koja su pripadala većinskoj Crkvi”, kazao je patrijarh u ponedjeljak prilikom obilaska katoličke katedrale i duhovnog centra u Beogradu i obećao da će Srpska Crkva donirati sredstva za nastavak radova

 

Marijanum, kompleks zgrada uz rimokatoličku katedralu Vaznesenja Presvete Bogorodice u Beogradu koji je u izgradnji, zajedno su, u ponedjeljak 20. decembra, obišli patrijarh Porfirije i Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Izazovi za Rimokatoličku crkvu u Srbiji

Nakon obilaska katedrale i Marijanuma, nadbiskup Hočevar je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Njegove Svetosti kojom se  ”ispunjuju smernice svima dobro poznatim ekumenskim pravilom koji predviđa da se u svakome narodu i svakoj državi većinska Crkva ili većinska verska zajednica prva zanima za manjinske zajednice” i zahvalio se poglavaru Srpske Crkve zbog uspostavljanja prirodnih društvenih i crkvenih relacija.

Beogradski nadbiskup naglasio je poteškoće sa kojima se suočava Rimokatolička crkva u Srbiji uslijed nedostatka prostora u kom bi se okupljala djeca na vjeronauci, ali i zbog nedostatka prostora za druge pastirske aktivnosti: ”Nemamo mesto gde možemo okupljati mlade bračne parove, članove župskih, parohijskih, pastoralnih i ekonomskih veća, liturgijske saradnike, crkvene horove, kao i za ostale slične delatnosti”.

Nadbiskup se zahvalio patrijarhu zbog uspostavljanja prirodnih društvenih i crkvenih relacija

Obraćajući se patrijarhu, kazao je: ”Vi znate da svake godine kada slavimo duhovne vežbe moramo uvek otići na neko drugo mesto da bismo svi bili zajedno. Zato nam je krvavo potreban duhovni centar i konak za smeštaj svih tih osoba. Toliko više, postoji velika potreba obnove ovog centra, jer naša katedralna crkva uveliko služi svim građanima Beograda za najrazličitije koncerte, posebno koncerte na orguljama, jer su naše orgulje poznate po kvalitetu široj regiji”, rekao je nadbiskup Hočevar.

Radost zbog susreta iskazao je i patrijarh Porfirije i čestitao katoličkim vjernicima u Srbiji nastupajući praznik Rođenja Hristovog – Božić i Novu Godinu: ”Sa radošću dolazimo u ovaj sveti hram, u hram Presvete Bogorodice, u hram One koja je donela Hrista, koja je temelj sveta, kosmosa, pa na kraju i Evrope, Srbije i Beograda. Dolazim ispunjen radošću zato što se bliži praznik Rođenja Hristovog po gregorijanskom kalendaru za nekoliko dana, radošću što mogu sa ovog mesta da čestitam svim hrišćanima pripadnicima Katoličke crkve, ali i svim drugim hrišćanima koji slave Rođenje Hristovo – Božić po gregorijanskom kalendaru. Neka je sreća i blagoslovena 2022. godina.

Patrijarh: problema među ljudima ne bi bilo, kada bismo bili sa Hristom u miru

Patrijarh je kazao da problema među ljudima ne bi bilo, kada bismo bili sa Hristom u miru, ali i da tada ”nećemo imati sukob sa tvorevinom Božjom, nego ćemo od nje uzimati ono što nam ona daruje, a u isto vreme ćemo joj uzvraćati, negovati je, misliti o njoj, zato što znamo da kad joj otimamo, kad god uzimamo od nje, kada vršimo nasilje nad njom, ona će zapamtiti i kad-tad nam uzvratiti. U radosti mira i Rođenja Hristovog želimo da budemo ljudi po slici i prilici Bogočoveka Hrista, a ne neko ko je jedini u tvorevini Božjoj u disharmoniji”.

Pravoslavna Crkva pomaže izgradnju Marijanuma

Njegova Svetost iskazao je i radost zbog obnova hrama i zgrade i kazao da će Pravoslavna Crkva dati svoj skroman novčani prilog, kao izraz bratske ljubavi i osećanja potrebe da i vernici Katoličke Crkve imaju sve neophodne uslove za svoj normalan verski život.

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve govorio je i o iskustvu života u Hrvatskoj i o tome koliko mu je u to vreme značila podrška braće koja pripadaju većinskoj Crkvi: ”Ja lično imam to iskustvo, jer sam ranije bio u sredini gde je Pravoslavna Crkva u manjini i uvek mi je istinski značila bratska podrška od braće koja su pripadala većinskoj Crkvi. Bez obzira na to šta nama drugi čine, mi znamo da je Jevanđelje naša mera, naše merilo, da je Hristos naša mera i naš kanon i da je jedino važno da budemo upisani u Njegovu knjigu. Može biti da nam u nekim trenucima pojedini list našeg hoda neće baš biti prijatan i da će neko možda crnim slovima upisati svoju ocenu o nama na tom listu. Najvažnije od svega je da čitava knjiga na kraju našega života, kad dođemo pred lice Božje, bude na grudima našega Gospoda.

Patrijarh se kritički osvrnuo na eliminaciju tačaka iz Ustava Evrope koje se tiču hrišćanstva kao izvora evropske civilizacije: ”U vremenima kada u Evropi, koja ne bi bila onakva da nije bilo hrišćanstva, da nije bilo Crkve Hristove, u Evropi koja ne bi imala civilizaciju kakvu ima bez Jevanđelja, bez Hrista, mi smo u toj Evropi suočeni sa činjenicom da su mnoge važne tačke Ustava Evrope i zakona Evrope, a koje su vezane za izvore civilizacije, za hrišćanstvo, eliminisane, a sada se čak i dovodi u pitanje i sam pomen praznika Rođenja Sina Božjeg, koji je došao radi nas, radi čitavog sveta, pa i radi Evrope. Pitamo se, smemo li da pominjemo praznik Rođenja Hristovog, da pominjemo Božić”, kazao je patrijarh Porfirije.