Православна Црква помаже изградњу Маријанума
24/12/2021
Интервју с патријархом: Многи не разумеју да се Црква обраћа свим људима
29/12/2021

Патријарх на Материце у Загребу

Патријарх Порфирије у Загребу, Материце 2021.

Ниједно занимање или брига нису важнији од темеља нашег живота – Христа, казао је Поглавар Српске Православне Цркве

 

У Недјељу праотаца Христових по тијелу, 26. децембра, у народом испуњеном Катедралном храму Преображења Господњег у Загребу, Божанствену литургију служио је Његова светост патријарх Порфирије. Саслуживало му је загребачко свештенство. Хором Саборне цркве дириговала је Олена Циглењак. По отпусту Свете литургије Патријарх је честитао Божић католицима и свима другима који празник Рођења Христовог славе по грегоријанском календару.

У бесједи по прочитаном јеванђељу патријарх је рекао да је у народном предању недјеља Праотаца посвећена мајкама. Подсјетио је на обичај везивања мајки тог дана: „Обичај је да везујемо мајке како би се оне одвезале дајући нам неке поклоне. Али највећи поклон који је могао људски род да добије то јесте мајка, пре свега мајка сина Божијег, она која је у име читавог људског рода рекла смирено ‘да’, принела себе у име свих људи као Пречиста и Преблагословена, да се кроз њу деси људскоме роду спасење, да кроз њу и у њој ми сви људи имамо приступ живоме Богу, и не приступ посредно, него директан, непосредан приступ живоме Богу“, рекао је Његова Светост.

Поглавар Српске Православне Цркве говорио је и о другим светим мајкама и женама које су обиљежиле историју Цркве: „Колико је само светих мајки у историји људског рода, у историји Цркве било и да није било многих светих жена, светих мајки, вероватно ни ми не бисмо имали толико блиставих примера светитеља Божијих, отаца и учитеља Цркве. Од светога Јована Златоустог, светога Василија Великог, блаженог Аугустина, па све до светог Саве и светитеља Божјих из његовог рода. Свакоме од великих имена, учитеља, отаца Цркве претходила је света мајка, жена светога живота која је и својим личним примером, својом љубављу, али истовремено пре свега и изнад свега својим молитвама Богу утиснула печат чежње за Христом, печат глади за истином који су касније носили ти велики, мудри оци и учитељи Цркве“, напоменуо је патријарх Порфирије.

Неопходно је да уђемо у дом Божји и одговоримо на Његов позив, да се с повјерењем препустимо Његовој вољи и промислу

Говорећи о прочитаном одломку из Јеванђеља по Луки (Лк. 14, 16–24), у ком Господ говори о позиву на вечеру који господар упућује свима, Његова Светост казао је да та прича осликава међусобне односе Бога и људи. Према његовим ријечима, ми људи најчешће заузети многим важним пословима, сјеме жеље, сјеме вјере које је засађено у нашој души затрпавамо разним важним пословима, а понекад и неважним, и казао да ни једно занимање или брига нису важнији од темеља нашег живота – Христа.

Патријарх је упозорио да често говоримо себи и другима да има времена и да најприје треба да обавимо друге послове који су важни, а да ће остати времена да посветимо дио себе и својих снага Богу. Рекао је да нас је безброј пута Господ подсјетио кроз приче које је изговарао да нисмо господари времена, да ”заправо не знамо када ћемо отићи из овога света и да може бити да се можда бавимо пословима који јесу веома важни, али који ипак нису толико важни да оставимо свој однос са Богом по страни, […] и не само то, него и ти други послови ма колико су важни, ако хоћемо да их решавамо до краја, ваљано и како треба, у потпуности не можемо их решити без наше заједнице са Богом, без молитве, без помоћи Божије, без промисла Његовог”.

”Није довољно да споља будемо хришћани и да имамо мирну савест и осећање да смо бољи и вреднији од других. Није довољно да мислимо, да се тако изразим, да ми имамо Бога у џепу, да ми имамо Њега у својој шаци и руци и да ми уз помоћ Њега проверавамо и оцењујемо друге. Неопходно је да уђемо у дом Његов, да одговоримо на Његов позив, да се препустимо Његовој вољи и Његовом промислу с поверењем да, када смо у његовом наручју, ма шта се дешавало у нашој свакодневници, ми смо на сигурном путу”, казао је патријарх српски Порфирије у Загребу.

 

Н.М.
Фото: Борна Валиџић