Владика Лука уснуо у Господу
20/12/2021
Православна Црква помаже изградњу Маријанума
24/12/2021

Божићна честитка патријарха Порфирија

Рођење Христово, Ђото (1267-1337)

”Са истим усхићењем свако ко на себи носи име Христово ових ће дана сведочити да је Бог са нама и да ће бити са нама до свршетка света и века”, каже се у патријарховој божићној честитки Римокатоличкој Цркви у Хрватској и Словенији.

 

Божић и наступајућу Нову Годину вјерницима Римокатоличке Цркве у Хрватској и Словенији честитао је патријарх Порфирије.

Његова Светост упутио је и честитке предстојатељима помјесних Православних Цркава, Папи римском Фрањи, Архиепископу кентерберијском Јустину, представницима традиционалних Цркава у Републици Србији и свим хришћанима који Рођење Христово прослављају по грегоријанском календару.

У наставку доносимо текст честитке поглавара Српске Православне Цркве упућене задарском надбискупу Желимиру Пуљићу, предсједнику Хрватске Бискупске Конференције.

 

Не тражи Бога мишљу; у празнини

У којој се мисо, тамна сјенка губи

Уза те Бог је, увијек у близини

У стварима око тебе, у звуку и муку

(Антун Бранко Шимић, Нађени Бог)

 

”Чувши глас са неба, глас анђелски, који наговештава долазак новога неба и нове земље (Отк. 21, 1), пастири отрчаше да ову благовест поделе са читавим светом. Тако је било пре нешто више од две хиљаде године, тако је и данас. Са истим усхићењем свако ко на себи носи име Христово ових ће дана сведочити да је Бог са нама и да ће бити са нама до свршетка света и века. Богомладенац Исус, први пут заплакавши у тишини витлејемске пећине, својим рођењем наговестио је радост, а не плач, светлост, а не таму, Царство Божје, а не царство смрти и трулежи.

Ево већ други Божић дочекујемо у пандемијским условима, али са неуништивом вером да нема искушења, ни малог ни великог, које може зауставити ерупцију љубави Божје која свагда немоћи исцељује и недостатке допуњује (Молитва на рукоположењу). Без те вере смо ништа, а њом надахнути кличемо заједно са светим апостолом Павлом Све могу у Христу који ми даје моћ (Фил. 4, 13).

Нека радост предстојећег Празника, Преузвишени Надбискупе и брате у Христу, испуни душе и срца свих хришћана, а пре свега Ваших дијецезана и Вас лично, како бисмо сви заједно славили име Божје у векове векова. Користим, такође, ову прилику да, преко Вас као председника бискупске конференције, упутим искрену честитку свим верницима Римокатоличке Цркве у Хрватској”, стоји у патријарховој честитки.