Сајам винила у дворишту Црквене општине Загреб
Грамофонска плоча – књига и музички догађај
20/12/2021
Божићна честитка патријарха Порфирија
23/12/2021

Владика Лука уснуо у Господу

Епископ западноевропски +Лука (Ковачевић)

Током 24 године његовог управљања епархијом основано је педесет богослужбених мјеста. На њима се, осим на српском, служи и на свим западноевропским језицима.

 

Преосвећени Епископ западноевропски Лука (Ковачевић) упокојио се у Господу  17. децембра 2021. године, послије дуже болести.

Рођен је 30. октобра 1950. године у Пискавици код Бања Луке. Богословију Света Три Јерарха у манастиру Крки завршио је 1971. године, а студије теологије 1982. године на Институту Светог Сергија у Паризу. Замонашен је 26. јуна 1976. године. Исте године, на спомен светог пророка Јелисеја, у чин јеромонаха рукоположио га је Епископ аустралијско-новозеландски Николај. Од 1982. до 1992. године био је сабрат манастира Светог Саве у Илајну (Аустралија).

Свети архијерејски сабор Српске Православне Цркве, на свом редовном засједању 1992. године, изабрао је архимандрита Луку за Епископа аустралијско-новозеландског. Чин епископске хиротоније у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Београду 17. августа 1992. године обавио је Патријарх српски Павле. Исте године у манастиру Светог Саве у Илајну устоличен је у катедру Епископа аустралијско-новозеландских. Године 1997. године изабран је за Епископа западноевропског са сједиштем у Паризу.

”Доласком епископа Луке, Епархија западноевропска доживљава препород. Током 24 године његовог управљања том епархијом основано је педесет богослужбених и мисионарских мјеста, на којима се, осим на српском, богослужи на свим западноевропским језицима”, објављено је на Фејсбук страници цркве Светог Саве у Паризу након упокојења владике Луке.

Царство му небеско и вјечан спомен!

Извор: spc.rs