Naš međusobni odnos pokazuje kakav je naš post
12/03/2022
Likovni konkurs: Vaskrsenje Isusa Hrista
12/03/2022

Patrijarh: Da se postigne mir u Ukrajini

Foto: TV Hram

Molimo Presvetu Bogorodicu i sve svete da se zajedno sa nama mole da Bog donese mir u Ukrajinu, kazao je patrijarh Porfirije

 

Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije je, u petak prve nedjelje posta, 11. marta, u hramu Svetog Save, učestvovao u malom povečerju na kom je pročitao prvi od četiri dijela Akatista Presvetoj Bogorodici.

Po završetku bogosluženja Patrijarh se obratio okupljenima pozvavši ih na usrno moljenje za prestanak rata u Ukrajini. To je peti put da se poglavar Srpske Pravoslavne Crkve oglasio povodom rata u toj zemlji, upućujući molitve i poruke mira.

Patrijarh Porfirije je istakao da se tokom službe Akatista mnogo puta ponavljao usklik upućen Presvetoj Bogorodici ”Raduj se, Nevesto nenevesna!”. Kazao je i da je taj usklik ”sve što možemo da uputimo Presvetoj Bogorodici znajući, kako jedan stih iz Akatista, kaže: ‘Jer si rodila Spasitelja našeg’. Neka Bog da da naše molitve Presvetoj Bogorodici upućujemo neprestano tokom ovog posta i da neprestano kličemo: ‘Raduj se, Nevesto nenevesna!’ kako bi njenim zastupništvom, njenim molitvama, Gospod posetio naše biće i dao nam bodar um, celomudren razum i trezveno srce, kako bi nam podario mir iznutra i spolja i kako bismo imali mir sa sobom i međusobno“.

Mir je svima potreban, a naročito danas u Ukrajini

”Opet posebno vas podsećam i podstičem da kolenopreklopno i u pokajanju molimo Presvetu Bogorodicu da ona zastupa nas i naše molitve pred Sinom njenim da što pre prestane rat u Ukrajini, jer rat nikada nikome nije doneo dobro, kao i da što pre dođe do toga da se sedne za pregovarački sto i da se postigne mir. Mir je svima potreban, a naročito danas u Ukrajini. Međutim, upravo, moleći se Presvetoj Bogorodici mi dobro, Duhom Svetim, znamo da mir nije isključivo rezultat i da se ne može postići samo ljudskim naporima. Da to jeste tako, nikada ne bi bilo ratova i prolivanja ljudske krvi. Svi smo stvoreni po ikoni Božjoj i svi smo međusobno braća i zato je neophodno da molimo Presvetu Bogorodicu i sve svete da se oni zajedno sa nama mole Bogu, da Bog blagodaću svojom kao Bog mira donese u Ukrajinu mir, ali isto tako da donese mir i u naša srca, da donese mir u naš grad, u našu zemlju i u čitav ovaj region, da lovci na pojedinačne, parcijalne i ko zna kave sve interese ublaže tonove i ne podstiču polarizacije koje pre ili kasnije mogu da se razviju u potpuno nerazumevanje i u sukobe. Mi se molimo za mir čitavog sveta, za sve ljude i molimo Presvetu Bogorodicu, kolenopreklono, kličući joj: ‘Raduj se, Nevesto nenevesna!’, da se i ona zajedno sa nama moli Sinu njenom i Bogu našem”, rekao je poglavar Srpske Pravoslavne Crkve po završetku Akatista u beogradskom hramu Svetog Save.

P.K.