Slijedimo primjer Svetog Save
27/01/2021
Mitropolit Porfirije sa biskupom Škvorčevićem i episkopima Jovanom i Heruvimom
28/01/2021

Život loze zavisi
od sokova čokota

U Zagrebu je, u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije, održana Molitvena osmina za jedinstvo hrišćana

 

U subotu, 23. januara 2021. godine, u crkvi svetog Marka Križevčanina održan je središnji molitveni susret u Zagrebu, u okviru svjetske molitvene osmine za jedinstvo hrišćana koju organizuje Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog. 

 

Skup je predvodio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, dok je Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku predstavljao jerej Mihajlo Žikić. Pored njih dvojice, učešće su uzeli i predstavnici još četiri crkve i vjerske zajednice koje djeluju na području Zagreba: Kirko Velinski, protojerej Makedonske pravoslavne crkve, Branko Berić, biskup evangeličke crkve u Hrvatskoj, Petar Sen, biskup Reformirane hrišćanske crkve u Hrvatskoj i Ivica Horvat, pastor Baptističke crkve u Zagrebu i predsjednik Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj.

Polazeći od biblijskog motiva ovogodišnje osmine „Ostanite u mojoj ljubavi i donosićete mnogo roda“, mjesta u jevanđelju po Jovanu u kom Hristos sebe naziva čokotom, a svoje učenike lozama  (Jn. 15, 5-9), biskup Šaško je istakao da sva naša nastojanja i pokušaji oko jedinstva hrišćana ostaju „nedorečeni i bez ploda, ako ne ostanemo u Hristovoj ljubavi“, onako kako je loza povezana s čokotom. „Između čokota i loze zajednicu ostvaruju sokovi koji dopiru do svake žilice i posljednjeg lista. Takva je i Božja ljubav koja dopire i pokazuje nove početke tamo gdje smo mislili da novih početaka ne može biti“, rekao je biskup Šaško.

Sveštenik Mihajlo Žikić, kazao je „da život jedne loze zavisi o sokovima čokota“ i istakao da je zbog toga potrebno otvoriti srce i „pustiti Gospoda da u nama djeluje“, kako bi svako zajedničko delovanje, moglo donijeti dobar plod. 

Zbog aktuelne epidemijske situacije, ove godine je održan samo jedan skup, umjesto četiri, kao što je to svake godine slučaj.