Богојављењска богослужења у Загребу
18/01/2021
Живот лозе зависи од сокова чокота
28/01/2021

Слиједимо примјер Светог Саве

Скупљати информације, сазнавати и учити је неопходно, али истинско знање задобијамо онда када се трудимо да испуњавамо закон Божји, да чинимо оно што је чинио Свети Сава, рекао је Митрополит Порфирије обраћајући се ученицима и наставницима гимназије Кантакузина Катарина Бранковић.

 

На спомен Светог Саве, првог Архиепископа српског, 14/27 јануара 2021. године, Божанствену литургију у школској капели посвећеној овом великом Просветитељу служио је Митрополит Порфирије. 

Због епидемијских прописа, уобичајена светосавска академија коју сваке године припремају и изводе ђаци српске православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић, ове године је изостала. Литургији су присуствовали ученици четвртог разреда, јединог разреда који прати наставу у учионицама, наставници, остало школско особље, али и неколицина пријатеља школе. 

Славске дарове, колач и кољиво, Митрополит је благословио након отпуста Литургије и честитао школску славу ученицима и наставницима Гимназије. 

Владика је у бесједи нагласио да Свети Сава, као што је случај и са свим другим светитељима, не припада само једном простору и народу, већ је универзалан човјек. Казао је да се светост и састоји у томе да ”човек који је читавим својим бићем у заједници са Богом, превазилази своје биолошке оквире и постаје сав духован, сав Христов, а то значи да припада свим људима, свим просторима. Такав човек превазилази и време и припада свим временима”. 

”Истинско и право знање није плод размишљања, није плод скупљања информација из света око себе. Размишљати, скупљати информације, сазнавати, учити је неопходно, али то што смо сабрали и што смо промисливши закључили истинско је знање тек онда ако се трудимо да живимо врлински, да испуњавамо закон Божји, да чинимо оно што је чинио Свети Сава”, истакао је Митрополит.