Слиједимо примјер Светог Саве
27/01/2021
Митрополит Порфирије са бискупом Шкворчевићем и епископима Јованом и Херувимом
28/01/2021

Живот лозе зависи
од сокова чокота

У Загребу је, у организацији Загребачке надбискупије, одржана Молитвена осмина за јединство хришћана

 

У суботу, 23. јануара 2021. године, у цркви светог Марка Крижевчанина одржан је средишњи молитвени сусрет у Загребу, у оквиру свјетске молитвене осмине за јединство хришћана коју организује Повјеренство Загребачке надбискупије за екуменизам и дијалог. 

 

Скуп је предводио помоћни загребачки бискуп Иван Шашко, док је Митрополију загребачко-љубљанску представљао јереј Михајло Жикић. Поред њих двојице, учешће су узели и представници још четири цркве и вјерске заједнице које дјелују на подручју Загреба: Кирко Велински, протојереј Македонске православне цркве, Бранко Берић, бискуп евангеличке цркве у Хрватској, Петар Сен, бискуп Реформиране хришћанске цркве у Хрватској и Ивица Хорват, пастор Баптистичке цркве у Загребу и предсједник Савеза баптистичких цркава у Хрватској.

Полазећи од библијског мотива овогодишње осмине „Останите у мојој љубави и доносићете много рода“, мјеста у јеванђељу по Јовану у ком Христос себе назива чокотом, а своје ученике лозама  (Јн. 15, 5-9), бискуп Шашко је истакао да сва наша настојања и покушаји око јединства хришћана остају „недоречени и без плода, ако не останемо у Христовој љубави“, онако како је лоза повезана с чокотом. „Између чокота и лозе заједницу остварују сокови који допиру до сваке жилице и посљедњег листа. Таква је и Божја љубав која допире и показује нове почетке тамо гдје смо мислили да нових почетака не може бити“, рекао је бискуп Шашко.

Свештеник Михајло Жикић, казао је „да живот једне лозе зависи о соковима чокота“ и истакао да је због тога потребно отворити срце и „пустити Господа да у нама дјелује“, како би свако заједничко деловање, могло донијети добар плод. 

Због актуелне епидемијске ситуације, ове године је одржан само један скуп, умјесто четири, као што је то сваке године случај.