Patrijarh: Moramo sarađivati radi dobra čitave planete
23/11/2021
Mi smo jedini u tvorevini koji narušavaju božanski poredak
05/12/2021

Vladika Sava: Vjera oslobađa od straha

Episkop marčanski na Božanstvenoj liturgiji

”Čovjek bez vjere liči na brod bez kompasa”, kazao je Episkop marčanski u Zagrebu

Svetu liturgiju u Katedralnom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, u nedjelju 5. decembra 2021. godine, služio je Episkop marčanski Sava, vikar Patrijarha srpskog. Sasluživali su mu o. Sevastijan (Radovanović), iguman manastira Krke, arhimandrit Nektarije (Samardžić) i sveštenstvo zagrebačke Saborne crkve. Horom koji je pojao na bogosluženju dirigovala je Ivana Srbljan.

Vladika je besjedio po pročitanom odlomku jevanđelja koji govori o vaskrsenju Jairove kćeri i iscjeljenju krvotočive žene (Lk. 8, 41-56). Zajednički motiv oba događaja koje opisuje jevanđelist Luka je vjera u Hrista. ”Vjera oslobađa od straha. Ne samo da iscjeljuje i priziva blagodat i blagoslov Božji, nego i oslobađa od okova straha”, kazao je episkop Sava govoreći o unutarnjem stanju žene koja je bolovala od tečenja krvi. Rekao je da jevrejski Zakon nije dozvoljavao ženi koja boluje od tečenja krvi da se pojavljuje na javnim mjestima, niti da opšti sa drugim ljudima, već je smatrana za nečistu. ”Ona, iz straha da ne bude odbačena, prilazi neprimetno, sa strane, vjerujući da će ozdraviti samo ako se dotakne Njegove odjeće”, kazao je vikar Patrijarha srpskog.

Vjera u Hrista je snaga koja spasava i oživljava

Episkop Sava je istakao da se krvotočiva žena samo dotakla odjeće Hristove i bila spasena, a da je nama Gospod ostavio Crkvu kao mjesto Svog prisustva i Svetu evharistiju koja Crkvu konstituiše.

”I mi hrišćani imamo mogućnost, ne samo da se, kao ova žena, dotaknemo odjeće Hristove da bismo bili spašeni, nego nam je data mogućnost da jedemo i pijemo na svetoj Evharistiji od samoga tijela i krvi Hristove i da na taj način budemo u najprisnijoj mogućoj zajednici sa Njim, da postanemo pričasnici slave Božje. Biti pričasnik znači biti udioničar, uzeti udjela u slavi Božjoj”, objasnio je vladika Sava.

Episkop marčanski je kazao da je vjera u Hrista snaga koja spasava i oživljava. ”Čovjek bez vjere liči na brod bez kompasa. Kao što brod bez kompasa ne može da plovi i da stigne u luku ka kojoj se uputio, tako ni čovjek ne može bez vjere u Hrista da stigne u mirnu luku, u mirno pristanište, kako Oci nazivaju vječni život i Carstvo nebesko. Uz vjeru potrebna je i saradnja i naša volja i spremnost da otvorimo svoje biće za prisustvo Božje, da molimo Gospoda da bude prisutan u našem životu, baš kao što su to uradili ova bolesna žena i čovjek čije je dijete umrlo” rekao je vladika Sava.

Po završetku Svete Liturgije, episkop je pozdravio okupljen narod i prenio blagoslove i pozdrave Njegove Svetosti, administratora Eparhije zagrebačko-ljubljanske.

P.K.