Sajam vinila u dvorištu Crkvene opštine Zagreb
Gramofonska ploča – knjiga i muzički događaj
20/12/2021
Božićna čestitka patrijarha Porfirija
23/12/2021

Vladika Luka usnuo u Gospodu

Episkop zapadnoevropski +Luka (Kovačević)

Tokom 24 godine njegovog upravljanja eparhijom osnovano je pedeset bogoslužbenih mjesta. Na njima se, osim na srpskom, služi i na svim zapadnoevropskim jezicima.

 

Preosvećeni Episkop zapadnoevropski Luka (Kovačević) upokojio se u Gospodu  17. decembra 2021. godine, poslije duže bolesti.

Rođen je 30. oktobra 1950. godine u Piskavici kod Banja Luke. Bogosloviju Sveta Tri Jerarha u manastiru Krki završio je 1971. godine, a studije teologije 1982. godine na Institutu Svetog Sergija u Parizu. Zamonašen je 26. juna 1976. godine. Iste godine, na spomen svetog proroka Jeliseja, u čin jeromonaha rukopoložio ga je Episkop australijsko-novozelandski Nikolaj. Od 1982. do 1992. godine bio je sabrat manastira Svetog Save u Ilajnu (Australija).

Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve, na svom redovnom zasjedanju 1992. godine, izabrao je arhimandrita Luku za Episkopa australijsko-novozelandskog. Čin episkopske hirotonije u manastiru Vavedenja Presvete Bogorodice u Beogradu 17. avgusta 1992. godine obavio je Patrijarh srpski Pavle. Iste godine u manastiru Svetog Save u Ilajnu ustoličen je u katedru Episkopa australijsko-novozelandskih. Godine 1997. godine izabran je za Episkopa zapadnoevropskog sa sjedištem u Parizu.

”Dolaskom episkopa Luke, Eparhija zapadnoevropska doživljava preporod. Tokom 24 godine njegovog upravljanja tom eparhijom osnovano je pedeset bogoslužbenih i misionarskih mjesta, na kojima se, osim na srpskom, bogosluži na svim zapadnoevropskim jezicima”, objavljeno je na Fejsbuk stranici crkve Svetog Save u Parizu nakon upokojenja vladike Luke.

Carstvo mu nebesko i vječan spomen!

Izvor: spc.rs