Јован Милановић: Светосавска поетика Бранка Радичевића
01/02/2024
Преподобни Јевтимије Велики, петак, 2. фебруар
02/02/2024

Владика Кирило богослужио у манастиру Савина

Грамате Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке и ордене Светих апостола Петра и Павла епископ Кирило уручио је игуману манастира Савине Макарију и игуману манастира Зочишта Стефану

Спомен преподобног Макарија Египатског и Светог Марка Ефеског саборно и молитвено је прослављен у манастиру Савина у Херцег Новом.

Свету архијерејску литургију је служио Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, уз саслужење свештенства и у молитвеном присуству вјерног народа. На светом богослужењу одговарао је, својим предивним појањем, византијски хор из Љубљане (Митрополија загребачко-љубљанска).

У литургијској бесједи, говорећи о монаштву, Владика Кирило је казао да коријен монаштва морамо тражити у учењу самога Господа Исуса Христа, а самим тим у ријечима Јеванђеља:

“И тамо налазимо када Господ говори о браку, Он наводи ученицима да се прељуба врши самим тим ако човјек са жељом помисли на неку особу – тиме је учинио прељубу у свом срцу. Такође, Он говори о строгим правилима брачнога живота и ученици видећи то одговарају: Па онда се није добро женити Господе. Господ онда каже није то за свакога, него коме је дато, односно ко може да прими, нека прими… Дакле, Господ сам је имао, може се рећи, а и Његов претеча Јован Крститељ, монашки живот и самим својим примјером даје примјер за подражавање, али не обавезује то свакога.”

Осврнувши се на учење Светог Макарија Великог, Владика је посебно нагласио да је он учитељ милосрђа, учитељ љубави који у сваком човјеку, макар он био највећи грешник, види лик Божји.

“Он говори да гријех није природно својство човјеково и његове душе, и да је он као страни елеменат ушао у човјека и у човјекову природу, човјекову душу и као такав он никад не може да се сједини са човјековом душом, него то је као неки човјечуљак, као биће небића који наговара човјека да чини гријех изнутра некако, како то описује Свети Макарије. Можемо се избавити од њега само уз помоћ благодати Божије, само уз помоћ Божију. Човјек не може ништа да уради сам, како је то и Спаситељ рекао, не може да се спасе сам”, бесједио је Владика и објаснио да то не значи да човјек треба да се пасивно односи, већ да треба да ступи у борбу, борбу са помислима. Даље је казао да има благодат очишћења, благодат просвјетљења и благодат обожења и да све те ступњеве можемо наћи у учењима и списима Светога Макарија Египатскога, који нарочито инсистира на очишћење ума, срца и воље, и срце види као центар нашега духовног живота, орган који сједињује духовни и материјални свијет.

Указао је на то да за људе Божје не постоје границе између живота и смрти, него су они изнад свега тога те да је такав био и Свети Макарије Велики, познат по свом дубоком смирењу и дубокој вјери која је јача од смрти. На крају Владика је поручио да од Светог Макарија Египатског можемо да се научимо много тога, прије свега љубави према Богу и љубави према ближњему.

Епископ Кирило са игуманима манастира Савине и Зочишта

Данашњим сабрањем прослављен је и имендан јеромонаха Макарија, игумана манастира Савина, јеромонаха Марка, сабрата ове светиње, као и монаха Макарија, подмаинског сабрата и монахиње Макарије из манастира Ждребаоник, који светитеље које данас прослављамо славе као своје небеске покровитеље.

На данашњи празник, како је то уобичајено у последњих пет година, сабира се монаштво из Митрополије црногорско-приморске које данас прославља имендане, а сабрања се одвијају сваке године кружно у Савини, Подмаинама и Ждребаонику. Сабрању је присуствовао велики број монаштва и вјерног народа како би што достојније прославили данашњи велики празник са надом да ће се, ако Бог да, идуће године на овај дан сабрати у манастиру Ждребаоник, којем пада ред да организује прославу имендана.

Његово преосвештенство Епископ буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило је уручио двије грамате Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке и ордене Светих апостола Петра и Павла игуману савинском Макарију и архимандриту Стефану, игуману Манастира Светих врача Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца за дјелатну љубав према својој светој мајци Цркви, за помоћ у мисији Српске православне цркве на просторима Јужне и Централне Америке.

Весна Девић и Слободанка Грдинић / Митрополија црногорско-приморска