VESTI IZ SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE


02/09/2023

Jasenovac – najveći nerukotvoreni antimins na svijetu

'Zadatak Crkve nije da vrši komemoracije, već da svjedoči život koji nam je zasijao iz grobova', rekao je vladika Kirilo u Jasenovcu.
14/04/2023

Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija

”Molimo se i za mir u Ukrajini, za prestanak stradanja i sukobljavanja jednoverne i jednokrvne braće, da neprijateljstvo i mržnju zamene prijateljstvo i ljubav”, kaže se u vaskršnjoj poslanici patrijarha Porfirija.
01/01/2023

Patrijarh Porfirije uputio saučešće Papi Franji

U pismu saučešća Patrijarh je rekao da će blaženog spomena papa Bendikt XVI u istoriji Crkve Hristove ostati upamćen kao ”arhipastir koji je sve merio Hristom, odakle potiče i njegova otvorenosti i razumevanje za vasceli hrišćanski svet, a posebno za pravoslavno bogoslovlje i predanje”.
25/12/2022

Božićna čestitka Patrijarha Porfirija

”Bog je sišao na zemlju i jednom za svagda obukao se u čoveka kako bi se čovek uzneo na nebo i više nikada sišao sa njega”, kaže se u božićnoj čestitki Patrijarha Porfirija hrišćanima koji Božić proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.
07/10/2022

O nasilju nad ženama

Crkva će pomagati sigurne kuće i nastojati da aktivno podiže svest o bolnim temama i o mogućnostima za prepoznavanje i sprečavanje nasilja nad ženama.
04/10/2022

Patrijarh Porfirije o otadžbini hrišćana

Dio besjede patrijarha Porfirija izgovorene u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu na praznik Rođenja Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, 8/21. septembra 2022. godine.  
23/09/2022

Patrijarh posjetio obnovljene kuće u Majskim Poljanama

Porodice Paspalj i Bajlović iz Majskih Poljana su, do konačne obnove svojih domova, zahvaljujući donacijama Crkve, pronašle privremeni smještaj u drvenim kućama.
24/05/2022

Arhijerejski Sabor priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve

Gromoglasnim i dugim aplauzom prekinuta je radosna objava patrijarha Porfirija koju je kazao u besjedi u Skoplju, da Sabor Srpske Pravoslavne Crkve prihvata i priznaje autokefalnost Makedonske Pravoslavne Crkve.
23/05/2022

Sveti Arhijerejski Sabor: izabrano pet novih episkopa i popunjene dvije eparhije

Crkvenom kalendaru pribrojane su mnoge ličnosti iz novije istorije Srpske Pravoslavne Crkve. Zajedničkim služenjem Liturgije sa arhijerejima i sveštenstvom iz Makedonije prevaziđen je raskol koji je trajao 55 godina. Patrijarh nastavlja da administrira Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom.
21/05/2022

Patrijarh na ispraćaju Mateja Periša

Siguran sam da Gospod ima neki svoj plan. Ako ima i trun tuge u Matejevom srcu, to je zbog vaše i naše tuge, rekao je Patrijarh Porfirije obraćajući se Matejevom ocu.
20/05/2022

Liturgijom pomirenja prevaziđen poluvjekovni raskol

Imali smo raskol koji je trajao 55 godina sa našom braćom iz Makedonije. Ta rana je bila duboka i bolela je. Sa tom ranom smo legali i ustajali u iščekivanju i težnji da se ona zaceli, rekao je Patrijarh Porfirije na ”Liturgiji jedinstva”.
17/05/2022

Liturgija pomirenja Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve

Liturgijsko i kanonsko opštenje Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve biće ponovo uspostavljeno sasluživanjem svih episkopa dvije Crkve na Svetoj liturgiji koja će biti služena u četvrtak, 19. maja, u Beogradu.
17/05/2022

Proslavom stogodišnjice ujedinjenja Crkve počeo Sveti Arhijerejski Sabor

Ovogodišnje zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počelo je Svetom liturgijom u Sremskim Karlovcima i proslavom stogodišnjice ujedinjenja Srpske Pravoslavne Crkve, a nastavljeno je sutradan, u Beogradu.
02/05/2022

Patrijarh Porfirije čestita Ramazanski bajram

Čestike povodom Ramazanskog bajrama predsjednicima mešihata islamskih zajednica u Hrvatskoj i Sloveniji uputio je Patrijarh srpski Porfirije.
23/04/2022

Čestitka kardinala Bozanića: Da Hristov mir postane i naš mir

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju i punoći Srpske Pravoslavne Crkve.
22/04/2022

Vaskršnja poslanica: sazdani smo kao jedinstven ljudski rod

”Šta ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrejani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom rasuti po tuđini? Kako ćemo zapevati pashalnu pesmu kada je među nama toliko gladnih i žednih pravde, toliko neutešnih?”, kaže se u Vaskršnjoj poslanici Srpske Pravoslavne Crkve.
24/03/2022

Za Crkvu je mir imperativ koji nema alternativu

U odvojenim sastancima sa predstavnicima Evropske unije i ambasadorom Belgije u Srbiji, te saveznim kancelarom Republike Austrije, Patrijarh Porfirije je razgovarao o mogućnostima uspostavljanja mira u Ukrajini.
23/03/2022

Hristos od svih nas očekuje da pomognemo izbjeglicama

Patrijarh je i preko Instagram naloga pozvao na pokazivanje "djelatne ljubavi braći izbeglicama iz Ukrajine, pružajući im svaku pomoć, bez obzira na to da li su pravoslavni, katolici ili ateisti, u koju crkvu idu i kako se mole Bogu. To Hristos od svih nas očekuje”, naveo je.
22/03/2022

Patrijarh sa predsjednikom Srbije: Pomoć za izbjeglice iz Ukrajine

Patrijarh Porfirije je predsjedniku Vučiću predstavio inicijativu o podršci izbjeglicama
14/03/2022

Povodom Rezolucije Evropskog parlamenta

Univerzalne antropološke vrednosti na kojima opstaje ili pada ljudska civilizacija ne mogu se menjati u zavisnosti od mišljenja bilo kog političkog foruma ili društvene grupe, kaže se u saoštenju Informativne službe Srpske Pravoslavne Crkve