Patrijarh o Velji Pavloviću (1953-2022)
04/02/2022
Raspored bogosluženja u Zagrebu u februaru
04/02/2022

Velja Pavlović – Od zaborava čuvao svetitelje i umjetnike našeg vremena

Velja Pavlović (1953-2022), Foto: Večernje novosti

Uglavnom teram po svom, a u manastirima osećam. Postajem srećan što sam živ, i zadovoljan što nisam savršen i bezgrešan, jer ko je takav, govorio je Velja Pavlović, čuveni beogradski novinar koji se upokojio u srijedu, 2. februara.

 

Vijest o smrti poznatog novinara Velje Pavlovića, autora kultnih i uticajnih emisija Nivo 23 i Duhovnici pogodila je regionalnu javnost, prvenstveno one koji su godinama pratili sadržaj koji je Velja sa posebnom posvećenošću stvarao.  Studiju B, na kom je počeo da radi davne 1978. godine, ostao je vjeran do kraja života.

Tihim glasom umio je daleko da se čuje. To su prepoznavali i gledaoci kojima su Veljine emisije donosile smirenje, ali i edukaciju. Bio je i prvi urednik televizijskog programa Studija B, kog je policija zabranila nakon samo 45 minuta emitovanja, 28. marta 1990. godine.

Sarađivao je sa kulturnom rubrikom dnevnog lista Politika. Bio je urednik kulturnog programa Televizije Politika (1995-1996). Pisao je za Ilustrovanu politiku, NIN, Vreme, Monitor, Rok, Politikin zabavnik, Pravoslavlje i druge časopise. Posljednjih godina sarađivao je i sa TV produkcijom Eparhije bačke i Verskim programom Srbije koji stvara emisije Verski mozaik, Verski kalendar i Verski nedeljnik.

Velja Pavlović – stručnjak za književnost, Boga i rokenrol

Dovoljno je bilo reći „stručnjak za književnost, Boga i rokenrol“ i svi bi znali o kome se radi, jer bio je novinar kakvih danas nema mnogo – nenametljiv, obrazovan, načitan.  Emisije o duhovnosti, iz kojih je potekla i emisija „Duhovnici“, počeo je da radi po sopstvenoj ideji. To su bile i prve emisije koje iznutra govore o monaškom životu. Krajem osamdesetih, Velja Pavlović otišao je na Svetu goru. Na njoj je doživio, govorio je, pravi kulturni šok, zbog kog je i odlučio da zađe u svijet posvećenika.

O smislu monaškog života, ali i pravoslavlja uopšte, sa Veljom su govorili između ostalih i Episkop jegarski, a sada patrijarh Porfirije, episkop bački Irinej, Starac Tadej (sa kojim je Velja napravio posljednji intervju), mati Ilarija…

Od Velje Pavlovića oprostio se i Patrijarh srpski Porfirije. On je naveo da je ”sa bolom u srcu, ali i sa čvrstom nadom na Gospoda Vaskrslog” primio vijest da je usnuo ”kultni televizijski novinar i dugogodišnji prijatelj”.

Koliko je Velja značio kolektivu Studija B i kolegama, najbolje je posvjedočila dugogodišnja novinarka ovog medija Jelena Gajšek koja je napisala: „Kakva je sad nebeska Studio B ekipa, nedostižna i na najvišem nivou – Nivou 23“.

Gajšekova je podsjetila i da je „u kakofoniji agresivnih, površnih, često i vulgarnih pojava koje promiču po brojnim televizijama Velja Pavlović “stručnjak za književnost, Boga i rokenrol“, bio jedinstvena pojava, kao obrazovan, posvećen novinar koji je imao „stila, ukusa, odmerenosti i poštovanja za osobe sa kojima razgovara“.

Uglavnom teram po svom, a u manastirima osećam

Dvije knjige sa razgovorima iz Nivoa 23 objavljene su nakon što su navršene dvije decenije emitovanja te emisije.

Među Pavlovićevim brojnim sagovornicima bili su Vladeta Jerotić, Raša Livada, Dragan Nikolić, Milan St. Protić, Predrag Ejdus, Nikola Milošević, Svetislav Basara, Dragoslav Mihailović, Irfan Mensur, Nebojša Đukelić i Peca Popović.

Zaljubljen u rokenrol, pozivao je domaće muzičare da se kroz razgovor predstave gledaocima u nešto drugačijem svjetlu, a davao je i šansu mladim umjetnicima čije vrijeme je tek dolazilo.

Odgovarajući na pitanje mlađih kolega novinara, koliko uči kroz svoje emisije, imao je interesantan odgovor: „Slabo ja učim, a lekcija mi je nekako pežorativan pojam. Uglavnom teram po svom, a u manastirima osećam. Postajem srećan što sam živ, i zadovoljan što nisam savršen i bezgrešan, jer ko je takav“, bio je Veljin odgovor.

Nevena Maksimović