Храм Преображења Господњег се затвара због обнове
03/02/2022
Веља Павловић – Од заборава чувао светитеље и умјетнике нашег времена
04/02/2022

Патријарх о Вељи Павловићу (1953-2022)

Веља Павловић, попут високог светионика пружио је светлост многима који су тражили пут ка луци смисла, стоји у тексту патријарха Порфирија.

 

Веља Павловић, чувени београдски новинар и творац емисије ”Духовници” упокојио се у сриједу, 2. фебруара. Истог дана од њега се опростио и Његова Светост патријарх Порфирије текстом који преносимо у цијелости.

Са болом у срцу, али са чврстом надом на Господа Васкрслог примио сам вест да је вечерас уснуо култни телевизијски новинар и мој дугогодишњи пријатељ Веља Павловић.

Уистину необична и ни мало једноставна животна прича овог културног прегаоца није му била препрека да поимање културе у нашем медијском простору подигне до нивоа 23 и да попут високог светионика пружи светлост многима који су у такође тешким временима тражили пут ка луци смисла.

Нарочит допринос овог ретко обавештеног познаваоца модерних књижевних, уметничких и богословских токова било је стварање и неговање култне емисије Духовници, која је од заборава сачувала светитеље нашег времена и тако читаве ризнице православне духовности учинила приступачним многим богочежњивим људима.

Својом препознатљивом појавом и тихим гласом, Веља је свакоме од нас омогућио да радосно заузме место саговорника бројних подвижника и тако не устукне пред крстоносним хришћанским путем. Зато верујем да га управо ти свети људи прихватају док сада тихо куца на небеска врата, радујући се вечном блистању љубави и смисла којим је целим бићем живео.

Патријарх српски Порфирије

Извор: spc.rs