Предавање на тему: Свете Иконе и победа Православља
07/03/2017
Сарадња Гимназије „Кантакузина-Катарина Бранковић“ и Гимназије Tерезијанум у Mајнцу
16/03/2017

Великопосна читања

ВЕЛИКОПОСНА ЧИТАЊА

И ове године руска заједница наставља с Великопосним читањима која су започела предавањем на тему О смислу времена: „нова ера“ против хришћанскога календара. Предавање је одржано у петак, 3. марта након Свете Литургије у Музејским просторима СПЦ-а у Загребу.

Први дио предавања био је посвећен повијести рачунања времена у Русији као и покушајима замјене Јулијанскога календара Грегоријанским, и то не само у свјетовној већ и у црквеној употреби. К томе се стварни циљ календарске реформе који се састојао у мијењању Пасхалије (што би озбиљно пореметило литургијски годишњи циклус) стално се прикривао знанственим и практичним разлозима. Православна Црква која се стално одупирала грегоријанској реформи, у богоборачком раздобљу трагичнога 20. стољећа додатно се суочила с агресивним наметањем сустава нових „вриједности“. У контексту уништсавања православља и промовирања „нове религије“ која се вјешто користила преосмишљеним и преиначеним православним атрибутима и симболима, поново је у први план избило питање рачунања времена. О томе је било ријечи у другом дјелу предавања попраћеном илустративним материјалом. Приказан је низ постреволуционарних календара којих је сврха била уништавање традиционалне „седмице“ – тј. тједна, који завршава малим недељним Васкрсом („воскресенијем“ на руском), већ и промицање поганскога цикличког времена умјесто линеарнога схваћања времена у православљу, усмјереног према вјечности.

Састанак и разговор с вјерницима који је услиједио након предавања водио је архимандрит о. Данило који је говорио о повијести календара и важности очувања Пасхалије у склопу Јулианскога календара за све православне вјернике.

Најављено је слиједеће предавање посвећено формирању „новога човјека“ у култури 20. стољећа. Предавање ће се одржати 17. марта у петак.

Сусрете води др Наталија Видмаровић, редовни професор Философског факултета у Загребу.