Најава: Помен блаженопочившем Патријарху
20/11/2020
Патријарх ће бити сахрањен у крипти храма Светог Саве
20/11/2020

У сваком човеку видео
икону Христову и
шансу да Га сведочи

”Tугујемо због губитка доброг пастира, али имамо оправдану наду у љубав Божју. Знамо да ћe брига и љубав коју је Патријарх показивао према свом народу из перспективе вечности бити интензивнија”, рекао је Митрополит Порфирије.

 

Помен блаженопочившем Патријарху српском господину Иринеју служен је широм епархија Српске Православне Цркве, а у загребачком Саборном храму служио га је Митрополит Порфирије са свештенством храма.

Међу окупљеним вјерницима налазио се и саборски заступник Милорад Пуповац, предјседник Српског народног вијећа.

Митрополит се, по завршетку службе, обратио окупљеним вјерницима и рекао да ”тугујемо због губитка доброг пастира, али и имамо оправдану наду у љубав Божју”. Истакао је да ”брига и љубав коју је Патријарх показивао према свом народу не само да неће престати, него ће из перспективе вечности бити још интензивнија”.

Више од три деценије служио је (као епископ) Цркви Христовој, народу Божијем и свим људима добре воље. ”Сведочио је својим животом и речју да је Господ Христос смисао нашег постојања, да је Он наш почетак и крај”.

”Скоро једанаест година служио је, као поглавар Српске Православне Цркве, Господу и народу у временима која су била турбулентна и нимало једноставна, у којима су разна искушења долазила са свих страна. Служио је једноставно, са љубављу. Био је отворен за све и свакога, приступачан свима. У сваком човеку видео је икону Христову, али и шансу да сведочи Христа”, рекао је Митрополит након помена.

Молимо се Господу да упокоји душу блаженопочившег Архиепископа и Патријарха нашег Иринеја и дарује му Царство небеско!