У сваком човеку видео икону Христову и шансу да Га сведочи
20/11/2020
Патријархoвa љубав према Митрополији загребачко-љубљанској
20/11/2020

Патријарх ће бити сахрањен
у крипти храма Светог Саве

Фотографија: hramsvetogsave.rs/

Патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод којим предсједава Митрополит дабробосански Хризостом.

 

Поводом упокојења блаженопочившег Патријарха српског Иринеја, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одржао је сједницу 20. новембра 2020. године у Патријаршији српској у Београду и донио одлуке које су Уставом Српске Православне Цркве предвиђене у оваквим ситуацијама, стоји у саопштењу објављеном на званичном сајту СПЦ.

Донијета је одлука да патријарашке дужности преузима Свети Архијерејски Синод у складу са чланом 62 Устава Српске Православне Цркве, а да Светом Синоду до избора новог Патријаха српског предсједава Митрополит дабробосански г. Хризостом.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тијело блаженопочившег Патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а послије тога пренијето у храм Светог Саве на Врачару, гдје ће вјерници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недјељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опијело, а тијело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.