Sv. Andrej arhiep. Kritski, nedjelja, 17. jul
17/07/2022
Patrijarh: Hristos pokvario posao stanovnika Gergesinske zemlje
17/07/2022

U Severinu i Stupovači proslavljen Petrovdan

Petrovdan u Stupovači

Spomen Svetih apostola Petra i Pavla, slava je crkve u Severinu, dok hram u Stupovači praznik prvovrhovnih apostola obilježava kao ljetnju slavu

 

Na spomen Svetih apostola Petra i Pavla, u utorak, 28. juna/12. jula, služena je Sveta liturgija u hramu u Severinu posvećenom dvojici prvovrhovnih apostola. Istog dana obilježena je i ljetna slava hrama u Stupovači, koji je inače posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju.

Slava hrama u Severinu, posvećenog Svetim apostolima Petru i Pavlu obilježena je služenjem Svete liturgije. Liturgiju je služio jerej Milomir Gvojić, paroh velikopisanički, a sasluživali su mu jerej Stefan Maksimović, paroh bjelovarski, uz molitveno učešće domaćina, jereja Slavena Jovičića, paroha grubišno-poljskog i okupljenog naroda.

U besjedi po otpustu Liturgije otac Stefan govorio je o Petrovom odricanju od Hrista i Pavlovom gonjenju hrišćana, i naglasio pokajanje koje je zajedničko obojici, a koje treba da bude primer koji svi hrišćani slede.

„Nikoga Bog nije stvorio zlog, nego smo mi ti koji gajimo zlo u sebi. Što više  činimo grijehova, sve više stvaramo i hranimo zlo u sebi i udaljujemo se od Boga“, rekao je otac Stefan.

Osvećeni su i slavski darovi, a u parohijskom domu organizovan je i ručak za okupljene, koji je obezbijedio načelnik opštine Šandrovac Dario Halauš.

Paroh grubišno-poljski Slaven Jovičić podsjetio je i da je ovaj hram bio veoma oštećen u zemljotresu koji je pogodio Baniju krajem decembra 2020. godine, ali da je brzom intervencijom odrađeno injektiranje zidova kojim je konstrukcija crkve učvršćena.

Hram posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu, sagrađen je 1770. godine, u vrijeme kada je Severin bio crkveni i kulturni centar pravoslavnih u Varaždinskom generalatu. Inventar hrama, uključujući iikonostas, djelo čuvenog slikara Joakima Markovića, uništen je tokom Drugog svjetskog rata. Crkva je obnovljena 2005/2006.godine, a novi krov postavljen je 2008. godine.

 

Istog dana, Svetu liturgiju u hramu Svetog Dimitrija u Stupovači služili su jerej Nikola Duvnjak iz Eparhije bačke, Slavomir Gvojić, paroh iz Velike Bršljanice i domaćin, paroh u Stupovači, jerej Dalibor Petković, Arhijerejski namjesnik grubišno-poljski.

Po osvećenju slavskih darova i u Stupovači je organizovan ručak za okupljene parohijane koji je obezbijedila Crkvena opština.

Prema riječima oca Dalibora trenutno se završava obnova fasade istočnog dijela oltarske apside. Drveni dio ikonostasa je završen, te preostaje još oslikavanje ikona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U popodnevnim časovima, na dan spomena dvojice prvovrhovnih apostola, nakon večernjih bogosluženja, u oba mjesta Eparhije zagrebačko-ljubljanske uslijedilo je narodno veselje.

Nevena Maksimović