У Северину и Ступовачи прослављен Петровдан
17/07/2022
Преп. Атанасије Атонски, понедјељак, 18. јул
18/07/2022

Патријарх: Христос покварио посао становника Гергесинске земље

Погрешно је да по сваку цену хоћемо да се допаднемо духу овога света, а то значи да будемо по свим могућим питањима симпатични људима, казао је Патријарх Порфирије у Загребу

 

У народом преиспуњеном храму Светог Саве у Загребу, у недјељу 17. јула, Свету литургију служио је Његова Светост патријарх Порфирије. Поглавару Српске Православне Цркве саслуживали су викарни епископи хвостански Јустин и марчански Сава, загребачко свештенство, као и свештеник Украјинске Православне Цркве Андреј Иваненко.

Патријарх је бесједио по прочитаном одломку из Јеванђеља по Матеју (Мт. 8, 28-34), у ком се говори о исцјељењу двојице бјесомучних у Гергесинској земљи.

Поглавар Српске Православне Цркве казао је да је Господ двојицу болесника, обузетих демонским силама, исцјелио не само тјелесно него и духовно, што је изазвало побуну комшија и сродника те двојице, јер је Христос демонске силе из њих одагнао у крдо свиња које се потом сурвало у језеро.

Становници Гергесинске земље, који су гајили свиње у свом крају, иако конзумирање свињског меса није било дозвољено по јеврејском Закону, нису хтјели да прихвате Христа, јер је Он, иако је исцјелио болеснике, покварио посао људи који су живјели у том крају, одагнавши свиње у воду.

Његова Светост је рекао да је ”Христос својим присуством покварио њихов посао, њихов начин живота, њихов начин поимања заповести Божјих. У том смислу Христос им је сметао. Дакле, они су се определили за другачији систем вредности од онога који је репрезентовао Господ. Они су се определили за правила, за принципе који нису у складу са оним што од њих тражи Господ”.

Патријарх је казао да та прича и нама говори да што више будемо хтјели да живимо у складу са речју Божијом, утолико више бити неразумљиви за оне с којима долазимо у контакт, за оне с којима често и живимо, па понекад и под истим кровом. ”У најмању руку, тешко ћемо бити разумљиви, а неретко ићи ћемо, како се то каже, и на нерве онима с којима живимо и неретко они ће нас одбацивати”, рекао је.

”Погрешно је да по сваку цену хоћемо да се допаднемо духу овога света, а то значи да будемо по свим могућим питањима симпатични људима. И, на крају крајева, сами ћемо се уверити у то да, докле год идемо у складу са њиховим погледима на свет, са оним како они виде Христа, како они виде Јеванђеље и Цркву, ми смо и симпатични и прихватљиви, и фини и добри, али оног тренутка кад смо позвани, кад се нађемо у ситуацији да посведочимо реч Јеванђеља, тог тренутка наилазимо на реченицу коју је Господ чуо од оних који су живели у Гергесинској земљи – ниси потребан, тј. не саображаваш се погледу на свет који нема много тога заједничког са Јеванђељем”, рекао је Његова Светост.

По завршетку Свете литургије, дружење је настављено у трпезарији Гимназије Кантакузина Катарина Бранковић.

ПК