Св. Андреј архиеп. Критски, недјеља, 17. јул
17/07/2022
Патријарх: Христос покварио посао становника Гергесинске земље
17/07/2022

У Северину и Ступовачи прослављен Петровдан

Петровдан у Ступовачи

Спомен Светих апостола Петра и Павла, слава је цркве у Северину, док храм у Ступовачи празник првоврховних апостола обиљежава као љетњу славу

 

На спомен Светих апостола Петра и Павла, у уторак, 28. јуна/12. јула, служена је Света литургија у храму у Северину посвећеном двојици првоврховних апостола. Истог дана обиљежена је и љетна слава храма у Ступовачи, који је иначе посвећен Светом великомученику Димитрију.

Слава храма у Северину, посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу обиљежена је служењем Свете литургије. Литургију је служио јереј Миломир Гвојић, парох великописанички, а саслуживали су му јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски, уз молитвено учешће домаћина, јереја Славена Јовичића, пароха грубишно-пољског и окупљеног народа.

У бесједи по отпусту Литургије отац Стефан говорио је о Петровом одрицању од Христа и Павловом гоњењу хришћана, и нагласио покајање које је заједничко обојици, а које треба да буде пример који сви хришћани следе.

„Никога Бог није створио злог, него смо ми ти који гајимо зло у себи. Што више  чинимо гријехова, све више стварамо и хранимо зло у себи и удаљујемо се од Бога“, рекао је отац Стефан.

Освећени су и славски дарови, а у парохијском дому организован је и ручак за окупљене, који је обезбиједио начелник општине Шандровац Дарио Халауш.

Парох грубишно-пољски Славен Јовичић подсјетио је и да је овај храм био веома оштећен у земљотресу који је погодио Банију крајем децембра 2020. године, али да је брзом интервенцијом одрађено ињектирање зидова којим је конструкција цркве учвршћена.

Храм посвећен Светим апостолима Петру и Павлу, саграђен је 1770. године, у вријеме када је Северин био црквени и културни центар православних у Вараждинском генералату. Инвентар храма, укључујући ииконостас, дјело чувеног сликара Јоакима Марковића, уништен је током Другог свјетског рата. Црква је обновљена 2005/2006.године, а нови кров постављен је 2008. године.

 

Истог дана, Свету литургију у храму Светог Димитрија у Ступовачи служили су јереј Никола Дувњак из Епархије бачке, Славомир Гвојић, парох из Велике Бршљанице и домаћин, парох у Ступовачи, јереј Далибор Петковић, Архијерејски намјесник грубишно-пољски.

По освећењу славских дарова и у Ступовачи је организован ручак за окупљене парохијане који је обезбиједила Црквена општина.

Према ријечима оца Далибора тренутно се завршава обнова фасаде источног дијела олтарске апсиде. Дрвени дио иконостаса је завршен, те преостаје још осликавање икона.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У поподневним часовима, на дан спомена двојице првоврховних апостола, након вечерњих богослужења, у оба мјеста Епархије загребачко-љубљанске услиједило је народно весеље.

Невена Максимовић