Оливер Суботић у Загребу: Пређен је технолошки Рубикон
04/03/2024
Свети Евстатије, архиепископ антиохијски, уторак, 5. март
05/03/2024

У Пољској прослављен Дан православне омладине

Прослава светског Дана православне омладине сваке године се одржава у различитим пољским градовима током викенда који је најближи празнику Сретења Господњег.

По благослову Његовог блаженства Митрополита варшавског и све Пољске Саве, овогодишња прослава Дана православне омладине одржана је од 16. до 18. фебруара у Кракову. Наиме, прослава светског Дана православне омладине сваке године се одржава у различитим пољским градовима током викенда који је најближи празнику Сретења Господњег.

Званично отварање свечаности одржано је у петак, 16. фебруара, уз учешће архиепископа Георгија и Григорија, и надзор Братство православне омладине у Пољској и Епископа Атанасија и Епископа Варсонофија, преноси Пољска православна црква.

Архиепископ Григорије је говорио у име окупљених архијереја и поздравио омладину у име Митрополита Саве, истичући да је ово не само прилика да се међусобно упознају, већ и да се сусретну са Богом.  Игуман Пантелејмон (Карчевски) из Православне богословије у Варшави одржао је предавање о стогодишњици аутокефалности Цркве у Пољској, која се обележава ове године. Затим је уприличен концерт источноевропске и средњоевропске музике.

Други дан прославе био је посвећен историји Кракова и обиласку његових споменика, а дан је закључен свеноћним бденијем у храму Успења Пресвете Богородице.

Круна сабрања, као и увек, била је Литургија – одслужене су две ране Литургије и црква је и тада била препуна. Архиепископ  Георгије је одржао проповед  о смирењу Закхеја.

У овогодишњој прослави Дана православне омладине учествовало је неколико десетина младих из Румуније, Чешке, Словачке, Холандије, САД и Немачке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска