Свети Лав, епископ катански, понедјељак, 4. март
04/03/2024
У Пољској прослављен Дан православне омладине
04/03/2024

Оливер Суботић у Загребу: Пређен је технолошки Рубикон

Предавање о духовном лику Николе Тесле у Гимназији Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу одржао је свештеник др Оливер Суботић из Београда.

 

Предавање о духовном лику Николе Тесле, у петак, 1. марта, у препуној свечаној сали Српске православне Опште гимназије „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу, у петак, 1. марта, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила, администратора Митрополије загребачко-љубљанске, свештенства загребачког храма, наставника и ученика Гимназије одржао је презвитер др Оливер Суботић, аутор књиге „Тесла и наше вријеме“.

Инспиративно и поучно предавање, у коме акценат није био на изумима овог јединственог научника и проналазача, већ на његовом духовном лику, утјецају околине и породице на његов живот и увјерења. Предавач је говорио и о изазовима савремених технологија, употреби интернета, друштвених мрежа и путу неизвјесности поплочаном умјетном интелигенцијом.

„У наше вријеме, стреловитим напретком вјештачке интелигенције пређен је технолошки Рубикон. Недоумица је, у којој мјери је човјек способан да уочи димензије технолошке „ријеке“ која се излила и да ли је спреман да уложи напор у обликовање и преусмјеравање њеног тока“ истакао је свештеник Оливер Суботић.

Презвитер др Оливер Суботић, парох при храму Светог Александра Невског у Београду, оснивач је и први управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија и управник новооснованог Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке.

Протојереј-ставрофор Слободан Лалић