Mitropolit Porfirije: Povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Irineja
20/11/2020
Nuncije Lingua se pridružuje molitvama i žalosti
21/11/2020

Tijelo blaženopočivšeg Patrijarha
u hramu Svetog Save

Mitropolit Porfirije služi pomen u hramu Svetog Save

Brojni vjernici su se u beogradskoj Sabornoj crkvi opraštali od blaženopočivšeg Patrijarha Irineja

Kovčeg sa zemnim ostacima blaženoupokojenog Patrijarha srpskog Irineja prenijet je iz Saborne crkve u hram Svetog Save. Automobilska povorka sa kovčegom Patrijarha je prošla centralnim ulicama Beograda i stigla u hram Svetog Save, gdje je Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije, sa sveštenstvom hrama, odslužio mali pomen.

Do momenta sahrane kovčeg sa tijelom Patrijarha će se nalaziti u sredini Hrama. Nad blaženoupokojenim Patrijarhom će sveštenici neprekidno čitati Jevanđelje. Vjernici i drugi poštovaoci će moći odavati poslednju počast pokojnom Patrijarhu sa određene udaljenosti i pridržavajući se svih preporučenih epidemiloških mjera.

Sveta zaupokojena Litrugija će biti služena sutra, u nedelju 22. novembra, sa početkom u 9 časova. U nastavku će biti služeno opijelo, poslije koga će Patrijarhovo tijelo biti sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

U ranim jutarnjim časovima tijelo blaženopočivšeg Patrijarha je, u pratnji pripadnika Garde Vojske Srbije, donijeto u Patrijaršijski dvor, gdje je Mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa episkopima služio prvi pomen.

Poslije pomena u Patrijaršijskom dvoru, kovčeg je prenešen u Sabornu crkvu, gdje je služena Sveta Liturgija kojom je načalstvovao Mitropolit Hrizostom uz sasluženje Episkopa šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, a u molitvenom prisustvu Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i Episkopa remezijanskog Stefana. Poslije Liturgije arhijereji su blagoslovili slavsko žito i kolač, s obzirom na to da je današnji praznik Svetih Arnađela hramovna slava beogradske Saborne crkve, i odslužili pomen nad tijelom blaženoupokojenog Patrijarha Irineja. Tokom Liturgije u Sabornoj crkvi mnogobrojni vjernici su imali priliku da se oproste od pokojnog Patrijarha.

Nakon toga su gardisti Vojske Srbije iznijeli kovčeg iz Saborne crkve odakle je ispraćen u hram Svetog Save.

Sveti Arhijerejski Sinod obavijestio je sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha srpskog Irineja Srpska Pravoslavna Crkva striktno pridržavati mjera koje su zbog teške epidemiološke situacije u Srbiji propisali nadležni državni organi.

Fotografije: Informativna služba Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i www.spc.rs