NEDELJA RASLABLJENOG U ZAGREBU
09/05/2017
MITROPOLIT PORFIRIJE SLUŽIO U POBRĐANIMA
14/05/2017

SVETI SAVA – SLAVA KAPELE SRPSKE
PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE I DUHOVNOG
CENTRA U ZAGREBU

O prazniku Prepolovljenja 2017. godine, na dan Spaljivanja moštiju Svetog Save Srpskog svetom arhijerejskom Litrugijom kojom je načalstvovao Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin dr Porfirije proslavljena je slava kapele pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina-Katarina Branković“ i Duhovnom centru u Zagrebu.

Visokopreosvećenom Mitropolitu Porfiriju su sasluživali zagrebačko sveštenstvo i đakoni, vernici parohije, učenici i nastavnici Gimnazije. Praznična radost je umnožena krštenjem učenika Gimnazije Stefana O.

Arhipastirskom besedom o Svetom Savi, rodonačelniku našeg roda, duhovnom roditelju i putovođi nakon koga je naš narod pronašao u Hristu smisao, duhovnu punotu i lepotu života, sabranju je govorio Mitropolit Porfirije. Mitropolit je ukazao na poštovanje koje su prema Svetom Savi, pored srpskog naroda, imali i imaju, i drugi pravoslavni hrišćanski narodi za koje je on bio ponos i izvor snage u teškim vremenima otomanskog ropstva.

- Spomen današnjega dana nas podseća na naredbu Sinan paše da se uzme telo Svetog Save iz Manastira Mileševe i da se spali na Vračaru. Na njegovu nameru da time ubije svaku nadu među pravoslavnima. Međutim, ono što je sveto i od Boga, ma koliko se uništavalo, ono se uzdiže iz pepela. Tako je i ovaj događaj još više produbio veru, učvrstio snagu imena Svetog Save i raširio širom vaseljene, a na mestu gdje su mošti spaljene podignut je Svetosavski hram, jedan od najvećih i najlepših pravoslavnih hramova uopšte.

Novokrštenom Stefanu Mitropolit je poželio da istraje na putu spasenja na koga je danas iskoračio i učestvujući u duhovnom životu Crkve umnožava darove koje je primio.

- Vi ste sada u uzrastu kada imate mnoga druga opterećenja, brige i probleme, počevši od škole, i ko zna koja još druga iskušenja i izazove, ali je važno da se držimo vere, duhovne komponente u našem životu, bez koje čovek ne samo da se upodobljava beslovesnim stvorenjima, nego postaje prazan, istakao je Mitropolit obraćajući se učenicima i ukazao na prilike u savremenom svijetu koji je sav u sjaju, lepoti i blještavilu, ali je u isto vrijeme sav u mraku. - Ako nemamo klicu vere u njemu se gubimo, naglasio je Mitropolit.

Prigodno slavsko druženje i susret Mitropolita sa učenicima i nastavnicima je nastavljeno u prostorijama Škole.