СВЕТИ САВА – СЛАВА КАПЕЛЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ И ДУХОВНОГ ЦЕНТРА У ЗАГРЕБУ
11/05/2017
ВЕРОНАУКА ЗА ОДРАСЛЕ У МАРИБОРУ
15/05/2017

МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ
СЛУЖИО У ПОБРЂАНИМА

На дан успомене на Светог Василија Острошког Чудотворца 12. маја 2017. Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном овом светитељу, у селу Побрђани код Козарске Дубице. Речима добродошлице у име Преосвећеног Владике бањалучког г. Јефрема, као и у своје име, Митрополита је испред храма дочекао и поздравио свештеник Жељко Јевђенић, парох кнежички.

На светој Литургији Митрополиту је саслуживао свештеник Ненад Радуловић, парох у Добрљину, и ђакон Зоран Радић из Загреба. Беседећи верном народу о великом светитељу наше Цркве, Митрополит је рекао: „У тешким временима живео је свети Василије Острошки. Трудио се да сведочи име Христово пре свега својим животом, а то значи да је имао дубоку и чврсту веру у Христа, свест о томе да све од Бога зависи, и да је потребно себе и читаво своје биће предати Христу, имати поверење у Њега, а онда ће Он најбоље знати како и на који начин да руководи животима оних који Му се поверавају. Исто тако је знао да вера није напросто неко уверење, нека апстракција, уверење у некакве више силе, него да је то живи однос са живим Богом, а тај живи однос подразумева и живу веру, делатну веру, веру која је Јеванђеље Христово преточила у живот, и управо такав је био свети Василије Острошки“.

По завршетку свете Литургије преломљен је славки колач и освећено жито. У току трпезе, припремљене за све присутне, обратио се и кум славе који је поздравио Митрополита Порфирија и у знак захвалности урчио му дарове припремљене рукама вредних кнежопољских домаћина.