НЕДЕЉА РАСЛАБЉЕНОГ У ЗАГРЕБУ
09/05/2017
МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ СЛУЖИО У ПОБРЂАНИМА
14/05/2017

СВЕТИ САВА – СЛАВА КАПЕЛЕ СРПСКЕ
ПРАВОСЛАВНЕ ГИМНАЗИЈЕ И ДУХОВНОГ
ЦЕНТРА У ЗАГРЕБУ

О празнику Преполовљења 2017. године, на дан Спаљивања моштију Светог Саве Српског светом архијерејском Литругијом којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије прослављена је слава капеле при Српској православној општој гимназији „Кантакузина-Катарина Бранковић“ и Духовном центру у Загребу.

Високопреосвећеном Митрополиту Порфирију су саслуживали загребачко свештенство и ђакони, верници парохије, ученици и наставници Гимназије. Празнична радост је умножена крштењем ученика Гимназије Стефана О.

Архипастирском беседом о Светом Сави, родоначелнику нашег рода, духовном родитељу и путовођи након кога је наш народ пронашао у Христу смисао, духовну пуноту и лепоту живота, сабрању је говорио Митрополит Порфирије. Митрополит је указао на поштовање које су према Светом Сави, поред српског народа, имали и имају, и други православни хришћански народи за које је он био понос и извор снаге у тешким временима отоманског ропства.

- Спомен данашњега дана нас подсећа на наредбу Синан паше да се узме тело Светог Саве из Манастира Милешеве и да се спали на Врачару. На његову намеру да тиме убије сваку наду међу православнима. Међутим, оно што је свето и од Бога, ма колико се уништавало, оно се уздиже из пепела. Тако је и овај догађај још више продубио веру, учврстио снагу имена Светог Саве и раширио широм васељене, а на месту гдје су мошти спаљене подигнут је Светосавски храм, један од највећих и најлепших православних храмова уопште.

Новокрштеном Стефану Митрополит је пожелио да истраје на путу спасења на кога је данас искорачио и учествујући у духовном животу Цркве умножава дарове које је примио.

- Ви сте сада у узрасту када имате многа друга оптерећења, бриге и проблеме, почевши од школе, и ко зна која још друга искушења и изазове, али је важно да се држимо вере, духовне компоненте у нашем животу, без које човек не само да се уподобљава бесловесним створењима, него постаје празан, истакао је Митрополит обраћајући се ученицима и указао на прилике у савременом свијету који је сав у сјају, лепоти и бљештавилу, али је у исто вријеме сав у мраку. - Ако немамо клицу вере у њему се губимо, нагласио је Митрополит.

Пригодно славско дружење и сусрет Митрополита са ученицима и наставницима је настављено у просторијама Школе.