Novomučenici: Poliperspektiva VI
11/09/2020
Osvećena kapela svetih novomučenika Jasenovačkih
13/09/2020

Sveti Jovan pozivao ljude
da se iznutra preobražavaju

Na Usekovanje Svetog Jovana Krstitelja, 29. avgusta/11. septembra, Mitropolit Porfirije služio je Božanstvenu liturgiju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg.

 

Posle otpusta, Vladika je besedio o ličnosti svetog Preteče:

On je pozvao ljudski rod na najradikalniju moguću revoluciju. Na revoluciju koja se tiče svakog od nas pojedinačno i koja treba da se desi u našim srcima. Ma koliko mi spolja menjali uslove života, ma koliko menjali svet, razvijali ga u tehnološkom smislu, ukoliko iznutra ne doživimo preobražaj, promašene su te spoljašnje promene, jer mi ljudi ostajemo isti.

Govoreći o pozivu Svetog Jovana Krstitelja na pokajanje, rekao je da je On pozivao na istinsku veru, ali je, istovremeno, svojim životom pokazao da je istinski život uvek svedočenje. Svedočenje znači pokazivanje onoga što je istinsko, autentično, ali je istovremeno i stradanje. U ličnosti Jovana Krstitelja to se u punoći pokazalo. Svoje svedočenje on je zapečatio stradanjem.

Sveti Jovan pozvao je sve ljude da se iznutra preobražavaju. Pozvao ih je da se vežbaju u dobru, tako što se bore protiv zla, protiv greha. Pozvao je na tu promenu, povezujući Carstvo Nebesko sa tom promenom. Na taj način, pokazao je da Carstvo Nebesko nije apstraktna i daleka stvar, nije nešto što će ko zna kada doći. Carstvo Nebesko, iako će u punoći doći u budućnosti, počinje ovde i sada.