U Zagrebu zasedao Eparhijski savet
17/04/2021
Raspored bogosluženja Velike Sedmice u Zagrebu
23/04/2021

Sve je dar Božiji

Patrijarh je u Zagrebu jerođakona Savu (Bundala), sabrata manastira Svete Petke, rukopoložio u čin jeromonaha.

U Petu nedelju Svete Četrdesetnice, 18. aprila 2021. godine, kada proslavljamo spomen prepodobne Marije Egipćanke, Njegova Svetost Patrijarh Srpski Porfirije, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, služio je Božanstvenu Liturgiju u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

U besjedi koju je izgovorio po pročitanom jevanđelju (Mk. 10, 32-45 i Lk. 7, 36-50), Patrijarh je upozorio na opasnost kojoj su hrišćani izloženi posebno kada poste, jer često ”podvizavajući se mislimo da smo bolji od drugih, da nam pripada mesto u blizini Božijoj. Gospod upućuje poruku da nema tog podviga i napora koji nas mogu udostojiti bilo kakve vrednosti. Sve je dar Božiji”.

Patrijarh Porfirije je rekao da moderni čovek, čovek post-istine, koji sve relativizuje, nije spreman ne samo da bude poslednji, već ni da bude drugi. Savremeni čovek, zbog toga što uvek želi da bude prvi, nije spreman da služi drugima. Onda kada služi drugima, on ”to i te kako upisuje u račun, i maše tim papirom i onim što je učinio za druge. Time se samo pokazujemo i nedostojni imena hrišćanskog nego i nedostojni imena nosilaca ikone Božije”, istakao je.

Na Svetoj Liturgiji Patrijarh je jerođakona Savu (Bundala), sabrata manastira Svete Petke u Zagrebu, rukopoložio u čin jeromonaha.

Njegovoj Svetosti su, pored novorukopoloženog oca Save, sasluživali i iguman manastira Krke Sevastijan (Gordon), protosinđel Teofil (Dimitrić), nastojatelj manastira Osovice, protosinđel Nektarije (Đurić), protosinđel Venijamin (Kovačić), protonamesnik Bogoljub Ostojić, jeromonah Nikon (Cvetićanin), jerej Nenad Dragičević, protođakon Radojica Žagran, jerođakon Vasilije (Starovlah) i đakon Radomir Vrućinić.