Почела обнова Саборног храма у Загребу
15/04/2021
Све је дар Божији
18/04/2021

У Загребу заседао Епархијски савет

Чланови Савета са Патријархом

Патријарх је у Загребу служио друго велико бденије, на ком је читао Акатист Пресветој Богородици.

Његова Светост Патријарх српски Порфирије, администратор Епархије загребачко-љубљанске служио је, у суботу 17. априла, у храму Преображења Господњег у Загребу, молебан пре заседања редовне годишње седнице Епархијског савета Епархије загребачко-љубљанске.

По завршетку молебана, патријарх се обратио члановима Савета и казао да је потребно да се Богу помолимо пре сваког дела које чинимо, како би оно било не само наше дело, већ плод сарадње благодати Божије и наших немоћних снага.

”Ако је дело само наше, ако хоћемо да учинимо само нешто својом памећу, својим способностима, ма каквим знањима и способностима да располажемо, увек ће то дело бити недовршено и биће резултат које има свој коначни крај”, истакао је Патријарх.

На седници Савета којом је председавао Његова Светост донето је неколико важних одлука које се тичу живота Цркве у Епархији загребачко-љубљанској. Чланови савета су резимирали црквени живот и епархијске активности у прошлој години и сагледавали изазове који пред њом стоје у предстојећем периоду.

Дан раније, у петак 16. априла, у Саборном храму, Патријарх је служио друго велико бденије, на ком је читао прву статију Акатиста Пресветој Богородици.