Банијци, годину дана од земљотреса: ”То ту је наш живот” 
30/12/2021
Свети Игњатије Богоносац
01/01/2022

Субота, 1. јануар 2022.

Свети мученик Бонифатије

Мучеништво за Христа чини од грешника светитеља. То показује примјер светог Бонифатија. Он je најприје био слуга неке богате и развратне жене Аглаиде у Риму, с којом је био у незаконитој вези. Обоје су били незнабошци. Једном приликом, Аглаида пожели да има у кући мошти мученичке као амајлију која од зла брани. Како би њена жеља била остварена, послала је свог слугу у Азију, да јој нађе и купи то што је жељела. Бонифатије узе са собом неколико робова и доста блага. При растанку с Аглаидом упита је: „Ако не успем да пронађем никаквог мученика и ако теби, госпођо, донесу моје тијело за Христа намучено, да ли ћеш га примити с чашћу?“ Аглаида се насмија и назва га пијаницом и грјешником. Тако се растадоше. Дошавши у град Тарс, Бонифатије видје многе хришћане на мукама: једнима одсјечене ноге, другима руке, трећима очи избодене, четврте на вјешалима... Бонифатију се промијени срце, покаја се за грешни живот свој и заплака. Потом, узвикну усред хришћанских мученика: „И ја сам хришћанин!“ Судија га узе на истјазавање и нареди да га шибају. Потом му налише врело олово у уста, и – пошто га то не повриједи – на послијетку му одсјекоше главу мачем. Робови узеше тијело његово и пренијеше у Рим. Анђео Божји јави се Аглаиди и рече: „Прими онога који некада бјеше слуга твој, а сад је наш брат и саслужитељ. Он је чувар душе твоје и заштитник живота твога“. Аглаида, ужаснута, изађе у сусрет, прими тијело Бонифатијево, сагради му храм и положи у њега мошти мученикове. Потом се и сама покаја, раздаде све своје имање сиромашнима, а она се повуче од свијета, и поживје још петнаест година у горком покајању. Пострада свети Бонифатије 290. године. Извор: Пролог


Дневна читања за суботу, 1. јануар (19. децембар)

Посланица светог апостола Павла
Гaлатима (3, 8-12)

Браћо, Писмо предвидјевши да Бог оправдава незнабошце вјером, унапријед објави Аврааму: У теби ће се благословити сви незнабошци. Тако се они који су од вјере благосиљају са вјерним Авраамом. Јер који су год од дјела закона под проклетством су, јер је написано: Проклет сваки који не остане у свему што је написано у Књизи закона да то чини. А да се законом нико не оправдава пред Богом, јасно је; јер: Праведник ће од вјере живјети. А закон није од вјере, него човјек који твори заповијести живјеће кроз њих.

Јеванђеље по Луки
(13, 18-29)

Рече Господ причу ову: Чему је слично Царство Божије, и са чиме ћу га упоредити? Слично је зрну горушичном, које узевши човјек баци у врт свој, и узрасте и поста дрво велико, и птице небеске настанише се на гранама његовим. Опет рече: Са чиме ћу упоредити Царство Божије? Слично је квасцу који узе жена и покри га у три копање брашна, док не ускисе све. И пролажаше по градовима и селима учећи и идући у Јерусалим. Рече му пак неко: Господе, Је ли мало оних који се спасавају? А он им рече: Борите се да уђете на уска врата; јер вам кажем: многи ће тражити да уђу и неће моћи. Кад устане домаћин и затвори врата, и почнете напољу стајати и куцати у врата говорећи: Господе, Господе, отвори нам! И одговарајући рећи ће вам: Не познајем вас откуда сте. Тада ћете почети да говорите: Једосмо пред тобом и писмо, и по трговима нашим учио си. А он ће рећи: Кажем вам, не познајем вас откуда сте. Одступите од мене сви који чините неправду! Ондје ће бити плач и шкргут зуба, кад видите Авраама и Исака и Јакова и све пророке у Царству Божијем, а себе напољу истјеране. И доћи ће од истока и запада и од сјевера и југа и сјешће за трпезу у Царству Божијем.