Преподобни Исидор Пелусиот, субота, 17. фебруар
17/02/2024
Владика Кирило посјетио храм светог Спиридона у Трсту
17/02/2024

Сретење у Новој Горици

Праведни Симеон је схватио да Сретење његово са Христом има васељенски, свечовјечански значај, рекао је владика Кирило.

 

На празник Сретења Господњег, 15. фебруара, Епископ буеносајрески и јужно – централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске служио је Свету Литургију у храму Свете Тројице у Новој Горици. Саслуживали су му протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, парох у Копру, јереј Александар Обрадовић, архијерејски намјесник љубљански и јереј Мирослав Ћирковић, парох у Новој Горици. Владика Кирило је о. Томи Ћирковићу, поводом 40 година свештеничке службе, даривао напрсни крст.

У литургијској бесједи епископ је подсјетио да је свети Симеон Богопримац био један од седамдесеторице преводилаца Старог Завјета са јеврејског на грчки језик, а који је наручио један од царева из династије Птоломеја. Грци су, како је рекао, освојили Стари Свијет не силом него културом.

„Цар Птоломеј је тражио да се преведе Свето писмо Старог Завјета. Преводило га је седамдесет преводилаца међу којима је био и Симеон Богопримац. Њихов превод је остао темељ свих каснијих превода Старог Завјета. Свети Симеон је, преводећи књигу пророка Исаије, наишао на једно мјесто које каже: ‘Дјева ће зачети и родиће сина’ и њему се то учинило несхватљиво, па је хтио то да преправи и преведе тај стих са: ‘Млада жена ће родити’. Међутим, анђео му задржи руку да преведе онако како је тамо написано и рекао му да неће умријети док не види испуњење тог пророштва. Зато је он живио неколико стотина година размишљајући о промислу Божјем. Када је Симеон примио у своје наручје Богомладенца Христа, изговорио је чувене ријечи које се понављају на свим нашим богослужењима: ‘Сада отпушташ у миру слугу свога, Господе, по ријечи својој, јер видјеше очи моје спасење Твоје, које си уготовио пред лицем свих народа. Свјетлост, да просвјећује незнабошце и славу народа твога Израиља’. Симеон је схватио да Сретење његово са Христом има васељенски, свечовјечански значај“, истакао је у празничној бесједи владика Кирило.

Његово Преосвештенство је рекао да је Симеон Богопримац у свом пророчком надахнућу видио да ће то дијете многе подићи, али да ће многе и оборити у Израиљу.

„Господ подиже онога ко има праведност, као што је имао праведност Свети Симеон Богопримац, као што подиже и онога који се моли и пости. Да бисмо и ми имали такав сусрет, да би он произвео оно позитивно у нама, што је важно за вјечни пламен, треба и ми да подржавамо особине Светог Симеона. У мудрости, у кротости, у једном побожном односу према Богу. И да не заборављамо два крила наше душе – молитву и пост. Наш живот је непрестана борба, јер треба да се боримо против злог духа. Господ својим васкрсењем подиже све оне који се старају да буду праведни, мислосрдни према свом ближњем. То је суштина празника Сретење који је промијенио читав свијет“, казао је владика Кирило.

 

Н.М.