Преподобна мученица Евгенија и други с њом, петак, 6. јануар
06/01/2023
Нека Божић буде празник нашег идентитета
06/01/2023

Смирење је предуслов примања добра које нам Господ даје

Бадњи дан у Загребу

Господ је дошао да нам донесе добро као начин постојања, а не као део моралистичког система. Донео је добро као начин постојања, као живот, казао је Патријарх Порфирије у Загребу на Бадњи дан

 

На Бадњи дан, 24. децембра/6. јануара, Патријарх српски Порфирије служио је Свету Литургију у храму Преображења Господњег у Загребу. Његовој Светости саслуживали су епископи славонски Јован, марчански Сава, јегарски Нектарије и загребачко свештенство. Хором Катедралног храма дириговала је Ивана Србљан.

Патријарх је у бесједи казао да се у доласку Христовом открива и достојанство и коначно назначење сваког човјека. ”У Његовом доласку открива се и тајна добра и показује се шта је то зло, не у смислу врлине, него у смислу начина постојања, у смислу живота и смрти”.

Његова Светост је упозорио да је распрострањена навика да се људи боре против зла, иако немају јасан појам о добру, те да је добро најчешће израз у датом тренутку воље и потребе појединца или консензуса неке групе и да је спојено са интересом. ”Будући да често конституисање појма и идеје добра на тај начин није утемељено на чињеници доласка Сина Божјег у свет, није утемељено на Јеванђељу, него је израз искључиво и само промишљања, искуства и спознаја, искуства људских, а свако искуство, свако знање, све оно што је утемељено само на аутономном човеку, човеку одвојеном од Бога, разумљиво је да је пролазно, да је релативно. Разумљиво је да, самим тим, има свој почетак и крај, и да у датом тренутку, у датим околностима, неретко је спојено са интересом”, рекао је.

Неретко зли људи гоне зло

Патријарх је истакао и да многи који се боре против зла без јасне, вечне идеје о добру, пре или касније прелазе у своју супротност, па и сами, борећи се против зла, користе зле методе, чиме и сами постају зли. Његова Светост је истакао да ”отуда неретко имамо чињеницу да зли људи гоне зло. Све то не мора бити плод лоше намере. Напротив, често је израз најбоље намере, али, с обзиром да је одсутна идеја и појам добра у вечном свом смислу, онда ни оно, ма колико да је покренуто добром идејом и добром намером, када се чини, не може бити добро, или не може бити добро у апсолутном смислу те речи”.

”На дан Божића Господ је дошао да нам донесе добро као начин постојања, а не као део једног моралистичког, етичког система. Не само као врлину, него донео је добро као начин постојања, као живот, откривши да је живот искључиво и само заједница са Богомладенцом Христом који долази у ове дане и рађа се међу нама у јаслама, на скроман, на једноставан начин, хотећи да покаже да је смирење предуслов примања и прихватања тог добра које нам Господ даје”, казао је Његова Светост на Бадњи дан у Загребу.

П.К.
Фото: Јовица Дробњак