Riječ i djelo svetih Apostola – temelj evropske kulture
13/07/2020
Susret Mitropolita Porfirija i Predsjednika Milanovića
23/07/2020

Slava manastira Svete Nedelje u Oćestovu

Mitropolit Porfirije: Mnogo puta smo mi Srbi bili prevareni, onda kada smo hteli da slavimo samo svoj nacionalni identitet, kada smo zaboravljali svoje duhovne temelje.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i narodnim saborom proslavljen je spomen Svete Nedelje i slava manastira u Oćestovu, kraj Knina. Po tradiciji, u prvu nedelju po Petrovdanu, narod iz kninskog kraja, ali i ostatka Dalmacije, dolazi u manastir Oćestovo kako bi pokazao svoju ljubav prema ovoj svetinji i poklonio se čudotvornoj ikoni svete Nedelje. Sveštenim sabranjem načalstvovao je Mitropolit Porfirije, uz sasluženje domaćina, Episkopa dalmatinskog Nikodima i sveštenog klira eparhija zvorničko-tuzlanske i dalmatinske.

Po otpustu Božanstvene liturgije Vladika Nikodim pozdravio je Mitropolita i zahvalio se svima koji su se okupili u manastiru da molitveno proslave spomen ranohrišćanske mučenice. Posebno se zahvalio gradonačelniku Knina gospodinu Marku Jeliću i gospođi Anji Šimpraga šibensko-kninskoj dožupanici i novoizabranoj saborskoj zastupnici.

Mitropolit Porfirije je, oduševljen narodnim saborom u manastiru, rekao da Kada osećamo jedinstvo koje je ostvareno blagodaću Božijom, tada se to osećanje širi i izvan nas. Ono obuhvata ne samo one koji su nam bliski po veri i krvi, koji pripadaju našem narodu, nego i one koje smo navikli da nazivamo drugima i drugačijima.

Okupljamo se na ovakvim mestima, jer smo stvoreni za večnost. Zato je važno da ovakva mesta budu naš dom i da naše biološko dobije i svoje duhovno obličje.

Mnogo puta smo mi Srbi bili prevareni, onda kada smo hteli da slavimo samo svoj nacionalni identitet, kada smo zaboravljali svoje duhovne temelje. Ovde se okupljamo, ne da bismo se sećali samo svoje prošlosti, već i onoga što je pred nama. Da umnožavamo svoje vrednosti, ali i da prepoznamo i priznamo vrednosti svih ljudi na kugli zemaljskoj, reči su Mitropolita.

U svojoj besedi je, govoreći o svetoj mučenici Nedelji, doveo u vezu mučeništvo hrišćana prvih vekova sa nošenjem ličnog, ali i sabornog krsta u naše vreme, i dodao: Gde god da se nalazimo krst je naš temelj, sadržaj i vrhunac našega života.Krst je raspinjanje sa Hristom, svedočenje Hrista, a to nije ništa drugo do svedočenje ljubavi.

Prema njegovim rečima, kvalitet našeg života ne zavisi od spoljašnjih vrednosti, nego od onoga što nosimo u sebi. Govoreći o strahu, kog je nazvao najvećim neprijateljem ljudi, rekao je da, iako je strah nekada i objektivan, on nikada ne može nadvladati ono što nosimo u sebi. Ako imamo krst u ruci, on nas vodi Vaskrsenju i pobedi.