Završen projekat ”Pokrenimo i ohrabrimo potrebite”
19/10/2023
Sv. muč. Sergije i Vakh, petak, 20. oktobar
20/10/2023

Slava hrama u Postojni

Presveta Bogorodica svakodnevno vjerne pokriva svojim omoforom, kazao je sveštenik Stojadin Pavlović na slavi hrama u Postojni

U subotu, 14. oktobra, na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, proslavljena je slava hrama u Postojni (Slovenija). Svetom Liturgijom  načalstvovao je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović iz Beograda, a sasluživali su mu protojereji-stavrofori Peran Bošković, Milan Duduković, Budimir Galamić, Isa Kides, i jerej Stefan Maksimović.
Pojao je ženski hor iz Ljubljane, a pojali su i protojerej-stavrofor Miroslav Petaković i jerej Milan Jovanović.
Sveštenik Stojadin Pavlović je u liturgijskoj besjedi naglasio značaj praznika i istakao kako Presveta Bogorodica svakodnevno vjerne pokriva svojim omoforom i daje im snage da se izbore sa mnogobrojnim iskušenjima. Tom prilikom se i zahvalio domaćinu slave jereju Darku Petakoviću, parohu u Postojni, kao i svim parohijanima koji su pomogli u pripremi hramovne slave.
Po završetku Svete Liturgije blagosloveni su slavski darovi koje su pripremili kumovi slave, porodica Novarlić (Danilo i Gordana), a kumovi sljedeće godine biće Nebojša i Mirjana Gojić iz Prestranka kod Postojne. Bogosluženje je nastavljeno za trpezom ljubavi, a ručku je prisustvovao i gradonačelnik Postojne Igor Marentič.
Proslavu su uveličali najmlađi članovi Srpskog prosvjetnog društva „Nikola Tesla“ iz Postojne.
D.P.