Nadbiskup zagrebački čestitao Božić
05/01/2022
Božićni prijem u Zagrebu
06/01/2022

Božićna čestitka patrijarha:
Sin Božji donio nam je mir

Mir ne zavisi od spoljašnjih okolnosti. Onda kada smo u zajednici sa Sinom Božjim, s Njim smo u miru. Ali, tada smo u miru i sa svakim čovekom i sa čitavom prirodom, kazao je patrijarh Porfirije u Božićnoj čestitki.

 

Praznik Rođenja Hristovog čestitao je pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj Njegova Svetost patrijarh srpski Porfirije. Patrijarhovo braćanje emitovano je na Prvom programu Hrvatske Televizije.

”Braćo i sestre, pravoslavni hrišćani, Mir Božji – Hristos se rodi!

Sin Božji na današnji dan je došao među nas, nama u susret i doneo nam mir. Taj mir dakle koji nam daje nije nešto što zavisi od spoljašnjih okolnosti. Onda kada smo u zajednici sa Sinom Božjim, s Njim smo u miru. Ali, tada smo u miru i sa svakim čovekom i sa čitavom prirodom. Jer živimo u vremenu koje je ispunjeno nemirima, strahovima. Jedan od tih strahova jeste pandemija koronavirusa u kojoj se trenutno nalazi čitav svet.

Izrazimo zahvalnost medicinskim radnicima

Dužni smo blagodareći Bogu na današnji dan da izrazimo veliku zahvalnost i ljubav svim medicinskim radnicima koji se žrtvuju bez granice za nas i za naše zdravlje. Međutim, baš na današnji dan treba da znamo da je Bog sve stvorio u poretku i da jedini koji kvari poredak u svetu jeste čovek. Otuda, mogli bismo čak reći i da je čovek jedini virus, zato što je narušio zajednicu sa Bogom, drugim čovekom i prirodom. Kad god vršimo nasilne intervencije u ljudskoj prirodi i kad otimamo od tvorevine uopšte, moramo znati da ono što je od Boga stvoreno dugo trpi i pamti, ali pre ili kasnije uzvraća. Kada je došao Hristos među nas Svojim rođenjem, setimo se da treba Njemu da se vratimo. Vratićemo se onda i sebi i drugom čoveku i bližnjima i ponovo će se uspostaviti harmonija. Onda ćemo svi zajedno pevati pesmu: ”Slava na visini Bogu, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja! Mir Božji – Hristos se rodi!”, kazao je patrijarh.