Божићна честитка патријарха: Син Божји донио нам је мир
06/01/2022
Витлејемска пећина – срце читавог космоса, ВИДЕО
06/01/2022

Божићни пријем у Загребу

Нека нам Божић свима да мира, одсуство страха и храброст да загрлимо једни друге, казао је патријарх на Божићном пријему у Загребу

 

Традиционални Божићни пријем који, на Бадњи дан, 6. јануара, организује Српско народно вијеће ове године одржан је у атријуму Православне гимназије Кантакузина Катарина Бранковић, на Светом Духу у Загребу.

Током пријема додијељене су и годишње награде које додијељује Српско Народно Вијеће и то: награда Дијане Будисављевић пароху петрињском Саши Умићевићу и заклади Солидарна, награда Светозар Прибићевић за унапријеђење хрватско-српских односа Верану Матићу, признање за антифашизам Доктор Гојко Николиш Влади Орешковићу и Јоси Обућини и награда Никола Тесла за унапријеђење српских институција Божидару Симићу.

Божићну чесницу коју је, као и пријетходних година, припремила Анђа Гостимир, преломио је Његова Светост, а новчић је пронашао Томислав Томашевић, градоначелник Загреба.

На пријему су говорили Андреј Пленковић, предсједник Владе Републике Хрватске, Горан Јандроковић, предсједник Хрватског Сабора, Томислав Томашевић, градоначелник Загреба, Веран Матић, специјални изасланик предсједника Републике Србије и Милорад Пуповац, предсједник СНВ-а и домаћин Божићног пријема.

Присутнима се обратио и Његова Светост патријарх Порфирије и казао да се налазимо између два Божића, оног који се слави по Грегоријанском, и Божића који се слави по Јулијанском календару. ”Уоквирени смо на овим просторима, али, и на широм европском континенту, смислом, поруком и садржајем Божића, а то је рођење Христово”.

Утемељен на јеванђељу, човек стиче истинску храброст

Патријарх је истакао важност мира, као основне поруке Божића, и рекао да ”мир међу људима значи давање простора и места другоме, другачијем, да буде поред мене, да буде у мојој души и у моме срцу. Давањем места другачијем, а у исто време истом, јер више смо једно него што смо различито”.

”Различитост која постоји међу људима дар је од Бога”, према патријарховим ријечима, постоји да би се ”разрасло оно што је једно и што је јединствено. Да бисмо расли, како каже апостол Павле, у ‘меру раста висине Христове’, а то значи у меру свечовека. Човека који јесте потпуно утемељен у себи, у свом идентитету, али, у исто време, који је апсолутно и до бескраја обогаћен другим и другачијим“, казао је Његова Светост.

Mир међу људима значи давање простора другом да буде поред мене

Поглавар Српске Православне Цркве поручио је да је вријеме у ком живимо вријеме немира и страхова, и истакао да немири нису оно што долази споља и да страх није оно што долази изван нас. ”Страх и немир су нешто што је у нама и што излази из нас. Шта то значи? То не значи да не постоје немири, невоље, проблеми који су изван нас, али да, у исто време, ако мислимо да ми у себи, немирни, располућени, распарчани, у сукобу са самим собом, можемо решити и најмањи проблем, можемо успоставити и најмањи мир који нам долази споља и који је изван нас, у најмању руку смо у заблуди. Ми морамо, свако са собом и у себи, пре свега, стећи мир, а из тог мира и истинску и праву храброст, како бисмо могли, хватајући се у коштац са свим оним што је изван нас, једно по једно решавати”, казао је.

Патријарх је рекао да ”Управо данашњи дан, прослављање Рођења Сина Божјег као Онога који нам доноси мир, доноси и формулу за постизање мира у себи, а онда и реализовање и рефлектовање тог мира изван себе, тј. око нас. Најпре је важно да се помиримо са Богом, а за нас хришћане то значи да усвојимо систем вредности на који нас Јеванђеље позива. Тај систем вредности је једноставан: Љуби ближњега као самога себе и притом не постављај питање ко је теби ближњи, него се питај коме си ти ближњи. А ближњи си, и испуњаваш тада Јеванђеље Христово и заповест Његову, сваком оном коме је потребан мир, коме је било шта потребно, када показујеш љубав према другоме, не питајући себе шта је он, тај други, учинио теби, него шта ти чиниш њему. На тај начин, и у разним другим димензијама, утемељен на Јеванђељу, човек стиче мир у себи и, не само да чује реч Христову: Не бој се!, него и стиче истинску храброст да ограничи свој егоизам, да ограничи своју похлепу, да дâ простора другоме, да и он, ма колико мали био и где год био на основу својих дарова допринесе општем добру”.

Рођењe Сина Божјег доноси формулу за постизање мира

”Са ових неколико речи и са молитвом Богу да свако, погледавши у себе, стекне  мир у себи, а онда и у својој породици, у свом окружењу, свом граду и у својој земљи, желим да честитам Божић. У овом тренутку пре свега онима који славе Рођење Христово по Јулијанском календару, Божић православним Хришћанима, али исто тако и post festum, иако сам то учинио у своје време, и онима који су славили Божић према Грегоријанском календару. Нека нам Божић свима да мира, одсуство страха и храбрости да загрлимо једни друге душом и срцем. Мир Божји – Христос се роди!”, казао је Његова Светост у Загребу.

П.К.
Фото: Јовица Дробњак