Надбискуп загребачки честитао Божић
05/01/2022
Божићни пријем у Загребу
06/01/2022

Божићна честитка патријарха:
Син Божји донио нам је мир

Мир не зависи од спољашњих околности. Онда када смо у заједници са Сином Божјим, с Њим смо у миру. Али, тада смо у миру и са сваким човеком и са читавом природом, казао је патријарх Порфирије у Божићној честитки.

 

Празник Рођења Христовог честитао је православним вјерницима у Хрватској Његова Светост патријарх српски Порфирије. Патријархово браћање емитовано је на Првом програму Хрватске Телевизије.

”Браћо и сестре, православни хришћани, Мир Божји – Христос се роди!

Син Божји на данашњи дан је дошао међу нас, нама у сусрет и донео нам мир. Тај мир дакле који нам даје није нешто што зависи од спољашњих околности. Онда када смо у заједници са Сином Божјим, с Њим смо у миру. Али, тада смо у миру и са сваким човеком и са читавом природом. Јер живимо у времену које је испуњено немирима, страховима. Један од тих страхова јесте пандемија коронавируса у којој се тренутно налази читав свет.

Изразимо захвалност медицинским радницима

Дужни смо благодарећи Богу на данашњи дан да изразимо велику захвалност и љубав свим медицинским радницима који се жртвују без границе за нас и за наше здравље. Међутим, баш на данашњи дан треба да знамо да је Бог све створио у поретку и да једини који квари поредак у свету јесте човек. Отуда, могли бисмо чак рећи и да је човек једини вирус, зато што је нарушио заједницу са Богом, другим човеком и природом. Кад год вршимо насилне интервенције у људској природи и кад отимамо од творевине уопште, морамо знати да оно што је од Бога створено дуго трпи и памти, али пре или касније узвраћа. Када је дошао Христос међу нас Својим рођењем, сетимо се да треба Њему да се вратимо. Вратићемо се онда и себи и другом човеку и ближњима и поново ће се успоставити хармонија. Онда ћемо сви заједно певати песму: ”Слава на висини Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља! Мир Божји – Христос се роди!”, казао је патријарх.