Преподобни Павле Тивејски, петак, 29. јануар
28/01/2022
Часне вериге апостола Петра, субота, 29. јануар
29/01/2022

Савиндан у гимназији Кантакузина Бранковић

Сви једни о другима учимо и сви једне друге поштујемо, рекао је отац Никон у литургијској бесједи на Светог Саву.

 

Српска православна општа гимназија „Кантакузина Катарина Бранковић“ и ове је године прославила свој дан и крсну славу – Светог Саву. Свечаност је почела литургијом у капели Светог Саве коју је служио протосинђел Венијамин уз саслужење јеромонаха Никона и ђакона Петра Козакијевића. Учешће на богослужењу узели су ученици и професори школе, као и пријатељи гимназије.

У литургијској бесједи отац Никон је говорио о значају и дјелу светог Саве, његовој улози у школству и развоју српске државе.

Отац Никон је истакао, на примјеру односа светих Саве и Симеона, важност старозаветне заповијести – Поштуј оца свога и матер своју, да ти добро буде и да дуго поживиш на земљи.  ”Свети Симеон Саву назива својим духовним оцем, а свети Сава уважава светог Симеона као свог родитеља”, казао је.

”У хијерархији не постоји строгоћа. Хијерархија је израз љубави и у њој постоји прожимање. Као што постоји прожимање и у школи, у односу професора и ученика јер и професор је у једном моменту ученик, а ученик је професор. Сви једни о другима учимо и сви једне друге поштујемо”, рекао је јеромонах Никон.

У атријуму гимназије изведен је пригодан програм

”Ове године Светог Саву не обиљежавамо на начин како смо практиковали свих ранијих година, али га ипак славимо, због чега смо се окупили на заједничком литургијском сабрању и припремили програм програм”, казао је рекао је директор гимназије, протојереј-ставрофор Слободан Лалић.

С обзиром да је Свети Сава крсна слава гимназије питали смо га како се одвија настава у пандемијским условима.

”Имамо укупно 75 ученика, што је више него прошле и претпрошле године, јер смо и лани и преклани уписали преко 20 ученика у први разред. Оно што је најважније јесте да имамо наставу уживо. Како је ово трећа пандемијска година, могу рећи да смо се сви навикли на епидемиолошке оквире и мјере које морамо предузимати”, рекао је директор школе.

У хијерархији не постоји строгоћа

”Ове школске године је срећом било мање прилика за онлајн наставу, па ни једном нисмо били у таквим околностима да би сви морали прећи на њу. Прошлог полугодишта било је ситуација да су неки од разреда комплетно били у самоизолацији неколико дана, као што су били и поједини ученици и професори који су били позитивни на коронавирус. Ипак, све то је је велики изазов јер не знамо колико ћемо имати наставника и ученика на располагању. Зато се у таквим приликама трудимо да постигнемо што је могуће више и фокусирамо се на наставне активности као најважније. Током марта и априла школе имају пробне матурске испите, па ћемо их организовати и ми за наше матуранте” – рекао је отац Слободан и додао да су у току припреме 14 ученика четвртих разреда за државну матуру.

Након Свете литургије, благословени су славски дарови, а хор школе, под вођством професорице музичког Јасмине Велдић, отпјевао је Химну светом Сави. У атријуму гимназије изведен је пригодни културно-умјетнички програм, условљен околностима епидемије.

Ученици четвртог разреда прочитали су светосавску бесједу тадашњег митрополита, а садашњег патријарха Порфирија коју је изговорио у Загребу 2015. године. Ученици првог разреда рецитовали су пјесму Војислава Илића, док су ученици другог разреда подсјетили на нека од бројних народних предања о првом поглавару Српске Православне Цркве. За музички дио побринула се ученица Ања Драгић. Уз пјевање и других ученица, на гитари је извела неке од ученицима драгих модерних пјесама.

 

Текст и слике: Ненад Јовановић / Портал Новости и ђакон Петар Козакијевић