Празник Светог Саве у Новој Горици
31/01/2024
Преподобни Макарије Велики, четвртак, 1. фебруар
01/02/2024

Савиндан у Бјеловару

Након Литургије су дјеца рецитовале стихове пјесама о Светом Сави.

У храму Свете Тројице у Бјеловару поводом празника Светога Саве организована је подјела пакетића, које је обезбиједила Црквена општина Бјеловар, а дјеца су рецитовала стихове о Светом Сави.

Дјеца која похађају часове православне вјеронауке при храму Свете Тројице и за овај празник су обрадовала сабране вјернике изводећи Химну Светом Сави.

Подсјећајући на живот и непроцјењиво дјело Светог Саве, јереј Стефан Максимовић, парох бјеловарски, је казао да је Свети Сава доказ да са чврстом вјером у Христа, човјек истински спознаје себе, спознаје Бога, јер само у миру са собом и са Богом можемо бити и у миру са својим ближњима.

О лику и дјелу Светог Саве дванаестогодишњи Александар Д. слушао је од својих родитеља, али и у цркви. Сваке године припрема пјесмицу коју рецитује у храму Свете Тројице.

„Веома волим овај празник јер увијек буде много дјеце у цркви и рецитујемо пјесмице. Сваке године научим и нешто ново о Светом Сави, а ипак сам највише сазнао, кроз часове вјеронауке које похађам од прошле године, колико је манастира изградио, значајних књига написао“, рекао је Александар и казао да ће наставити да се још више упознаје са великим светитељем.

Иако има само пет година, његова сестра Теодора ове је године с поносом и без грешке изрецитовала стихове пригодне светосавске пјесме.

Н.М.