Свети Атанасије Велики, архиепископ александријски, сриједа, 31. јануар
31/01/2024
Савиндан у Бјеловару
31/01/2024

Празник Светог Саве у Новој Горици

Након извођења Светосавске химне дјеца су рецитовала стихове у част првог архиепископа српског, а подијељени су и светосавски пакетићи.

Празник Светог Саве, првог српског Архиепископа, просветитеља и учитеља, свечано је прослављен 27. јануара и у храму Свете Тројице у Новој Горици.

Прослава празника започела је дан раније, вечерњим богослужењем којим је началствовао протојереј-ставрофор Томо Ћирковић, парох копарски. По отпусту богослужења прота Томо се сабраном вјерном народу обратио бесједом у којој је говорио о значају Светог Саве како за Цркву тако и за народ.

Након извођења Светосавске химне дјеца су рецитовала стихове у част Светог Саве, а свим рецитаторима су овогодишњи кумови Борислав и Александра Будишин из Нове Горице припремили пригодне поклон пакетиће и послужење за све присутне.

Литургију на сам празник Светог Саве служио је јереј Мирослав Ћирковић, парох у Новој Горици. По освећењу славског колача и кољива за вјерни народ је припремљена трпеза љубави коју су обезбиједили кумови и вјерни народ. У знак захвалности за сва доброчинства учињена храму Свете Тројице надлежни свештеник је овогодишњим кумовима поклонио Свето Писмо и икону Светог Саве.
Oвогодишњи кумови Борислав и Александра Будишин предали су кумство Бобани и Срђану Марјановићу из Нове Горице.

Н.М.