МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ ГОСТОВАО У ЕМИСИЈИ ДУХОВНИ ИЗАЗОВИ НА ХРТ 1
19/04/2017
ЈАСЕНОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ
23/04/2017

САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА МЕШОВИТЕ
КОМИСИЈЕ ХБК И СПЦ

У Бискупском двору у Пожеги, 20. и 21. априла 2017. године, одржан је четврти састанак Мешовите комисије Хрватске бискупске конференције и Српске Православне Цркве, чији је задатак да заједнички размотри лик кардинала Алојзија Степинца пре, за време и после Другог светског рата. Тема састанка била је „Однос надбискупа Степинца према Српској Православној Цркви од 1941. до 1945.“.

На састанку је учествовао и у име Свете Столице председавао о. Бернардо Ардура, председник Папског одбора за историјске науке. У својству представникâ Хрватске бискупске конференције суделовали су загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, мостарско-дувањски бискуп монс. Ратко Перић, пожешки бискуп монс. Антун Шкворчевић, научни саветници са Хрватског института за повијест др Јуре Кришто и др Марио Јареб. Као представници Српске Православне Цркве учествовали су митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије Перић, митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије Радовић, епископ бачки г. Иринеј Буловић и епископ славонски г. Јован Ћулибрк.

Др Дарко Танасковић, амбасадор, стални представник Републике Србије при УНЕСКО-у, био је спречен да узме учешћа у раду. Као позвани стручни саветници српског православног дела Комисије на састанку су учествовали др Радмила Радић, научна саветница на Институту за новију историју Србије у Београду, др Љубодраг Димић, професор на Философском факултету у Београду и др Милан Кољанин, виши научни сарадник на Институту за савремену историју у Београду. Пети састанак Мешовите комисије одржаће се у Подгорици, 7. и 8. јуна 2017. године, на тему „Надбискуп Степинац и комунистички прогон од 1945. до 1960“.