САОПШТЕЊЕ СА САСТАНКА МЕШОВИТЕ КОМИСИЈЕ ХБК И СПЦ
22/04/2017
Tomina nedelja 24. 4. 2017, u hramu Sv. Ćirila i Metodija u Mariboru, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko- ljubljanski G. Porfirije,
МИТРОПОЛИТ ПОРФИРИЈЕ У МАРИБОРУ
24/04/2017

ЈАСЕНОВАЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ

Пробој последњих логораша 22. априла 1945. године и Јасеновачки Новомученици су молитвено и литургијски прослављени у Млаки, у Епископији Пакрачко-славонској. Литургијом су начелствовали Њихова Високопреосвештенства Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије и Митрополит Загребачко-љубљански г. Порфирије заједно са Његовим Преосвештенством Епископом Пакрачко-славонским г. Јованом.

Након Литургије и освештања конака сестринства манастира Јасеновац од стране Његовог Високопреосвештенства Митрополита Порфирија, Преосвештени владика Јован је заједно са Архијерејима Српске Православне Цркве, високим званицама из Републике Хрватске, Републике Србије и Републике Српске, клиром и верним народом обишао скоро откривену усташку болницу у селу Јасеновац. Поменута болница се налази на имању породица Тривунчић и Клинцов, а састоји се од уџерице у којој су обитавили лекари-логораши, Јевреји, и штагља чије су просторије коришћење за лечење усташких чувара логора.