Sveta mučenica Pelagija Tarsanka, utorak, 17. maj
17/05/2022
Liturgija pomirenja Srpske i Makedonske Pravoslavne Crkve
17/05/2022

Proslavom stogodišnjice ujedinjenja Crkve počeo Sveti Arhijerejski Sabor

Ovogodišnje zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora počelo je Svetom liturgijom u Sremskim Karlovcima i proslavom stogodišnjice ujedinjenja Srpske Pravoslavne Crkve, a nastavljeno je sutradan, u Beogradu.

 

Redovno majsko zasjedanje Sabora započelo je u Sremskim Karlovcima, a radni dio nastavljen je pod svodovima hrama Svetog Save na Vračaru, pod predsjedništvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Porfirija

Redovno majsko zasjedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, započelo je u nedjelju, 15. maja. Njegova Svetost Patrijarh Porfirije načalstvovao je Svetom liturgijom u Sabornom hramu Svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima, nakon čega je uslijedio čin priziva Svetog Duha.

Tog dana se u Sremskim Karlovcima okupilo više hiljada ljudi koji su učestvovali u Božanstvenoj liturgiji.

Akademiji koja je održana povodom stogodišnjice obnove Srpske Patrijaršije u prisustvovali su sabrani arhijereji, predvođeni patrijarhom Porfirijem, koji je i pročitao Saborsku poslanicu, povodom jubileja.

„Sa radošću vas, draga deco duhovna, pozdravljamo iz jednog od tri istorijska sedišta srpskih patrijaraha, iz Bogom blagoslovenih Sremskih Karlovaca, gde liturgijski svečano proslavljamo veliki jubilej koji zbog epidemije nismo mogli da obeležimo 2020. godine – stogodišnjicu obnove drevne Pećke Patrijaršije, odnosno ujedinjenja svih srpskih crkvenih oblasti, dotad u različitim statusima i jurisdikcijama, u jednu i jedinstvenu Srpsku Patrijaršiju“, kaže se na početku Poslanice.

U Poslanici se kaže i da je proslavljanje ujedinjenja lokalnih eparhija Pećke patrijaršije u jednu jedinstvenu Srpsku Pravoslavnu Crkvu, praznik jedinstva i sloge, dan kada je od svih potvrđena opšta, svagdašnja svest o jedinstvu i kontinuitetu svete Pravoslavne Crkve u istoriji, a posebno od sticanja autokefalije, 1219. godine.

Na akademiji koja je uslijedila priređen je kulturno-umjetnički progam. Na njemu je nastupilo više crkvenihhorova, dramskih umjetnika, kulturno-umjetničkih društava i učenici Bogoslovije „Sveti Arsenije“ iz Sremskih Karlovaca.

Povodom jednog vijeka od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima otvorena je i multimedijalna izložba pod nazivom „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske Patrijaršije 1920–2020“.

Radni dio zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve nastavljen je sutradan, u ponedjeljak, 16. maja, pod svodovima hrama Svetog Save u Beogradu.

N.M.
Foto: spc.rs