Прославом стогодишњице уједињења Цркве почео Свети Архијерејски Сабор
17/05/2022
Света великомученица Ирина, сриједа, 18. мај
18/05/2022

Литургија помирења Српске и Македонске Православне Цркве

Литургијско и канонско општење Српске и Македонске Православне Цркве биће поново успостављено саслуживањем свих епископа двије Цркве на Светој литургији која ће бити служена у четвртак, 19. маја, у Београду.

 

Након одлуке Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве од 16. маја о успостављању јединства са Македонском Православном Црквом – Охридском архиепископијом, најављено је и саслуживање свих епископа двије Цркве на Литургији која ће бити служена у храму Светог Саве у Београду.

У саопштењу се каже да се са благодарношћу Господу и радошћу обавјештава сва пуноћа Свете Цркве да ће ”Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије и Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан уз саслужење свих архијереја Српске Православне Цркве и Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије у четвртак, 19. маја 2022. године, служити свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Београду чиме ће се васпоставити литургијско и канонско општење две сестринске Цркве у складу са одлуком Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве”.

П.К.