Света мученица Пелагија Тарсанка, уторак, 17. мај
17/05/2022
Литургија помирења Српске и Македонске Православне Цркве
17/05/2022

Прославом стогодишњице уједињења Цркве почео Свети Архијерејски Сабор

Овогодишње засједање Светог Архијерејског Сабора почело је Светом литургијом у Сремским Карловцима и прославом стогодишњице уједињења Српске Православне Цркве, а настављено је сутрадан, у Београду.

 

Редовно мајско засједање Сабора започело је у Сремским Карловцима, а радни дио настављен је под сводовима храма Светог Саве на Врачару, под предсједништвом Његове Светости Патријарха српског Порфирија

Редовно мајско засједање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, започело је у недјељу, 15. маја. Његова Светост Патријарх Порфирије началствовао је Светом литургијом у Саборном храму Светог Николаја у Сремским Карловцима, након чега је услиједио чин призива Светог Духа.

Тог дана се у Сремским Карловцима окупило више хиљада људи који су учествовали у Божанственој литургији.

Академији која је одржана поводом стогодишњице обнове Српске Патријаршије у присуствовали су сабрани архијереји, предвођени патријархом Порфиријем, који је и прочитао Саборску посланицу, поводом јубилеја.

„Са радошћу вас, драга децо духовна, поздрављамо из једног од три историјска седишта српских патријараха, из Богом благословених Сремских Карловаца, где литургијски свечано прослављамо велики јубилеј који због епидемије нисмо могли да обележимо 2020. године – стогодишњицу обнове древне Пећке Патријаршије, односно уједињења свих српских црквених области, дотад у различитим статусима и јурисдикцијама, у једну и јединствену Српску Патријаршију“, каже се на почетку Посланице.

У Посланици се каже и да је прослављање уједињења локалних епархија Пећке патријаршије у једну јединствену Српску Православну Цркву, празник јединства и слоге, дан када је од свих потврђена општа, свагдашња свест о јединству и континуитету свете Православне Цркве у историји, а посебно од стицања аутокефалије, 1219. године.

На академији која је услиједила приређен је културно-умјетнички прогам. На њему је наступило више црквениххорова, драмских умјетника, културно-умјетничких друштава и ученици Богословије „Свети Арсеније“ из Сремских Карловаца.

Поводом једног вијека од васпостављања Српске Патријаршије у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима отворена је и мултимедијална изложба под називом „Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920–2020“.

Радни дио засједања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве настављен је сутрадан, у понедјељак, 16. маја, под сводовима храма Светог Саве у Београду.

Н.М.
Фото: spc.rs