Najava svetosavske akademije u Sloveniji
28/01/2020
Svetosavska akademija u Vitanju Slovenija
01/02/2020

Proslava Svetog Save
u Zagrebu

Proslava Svetog Save, Prvog Arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog započela je u nedelju po Bogojavljenju u Svetopreobraženskom hramu u Zagrebu Svetom arhijerejskom Liturgijom koju je služio Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski gospodin Porfirije. Nakon Liturgije, mališani predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, polaznici pravoslavne veronauke pri Sabornom hramu, koju vode protonamesnik Bogoljub Ostojić, veroučiteljice Ranka Brkić i Ivana Lukić, te horovođa Olena Ciglenjak, izveli su prigodan Svetosavski program na oduševljenje vernika.

Na sam dan praznika, u kapeli Svetog Save pri Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji „Kantakuzina-Katarina Branković“ u prisustvu učenika i nastavnika škole, vernika zagrebačke parohije, uz sasluženje arhimandrita Danila (Ljubotine), protosinđela Venijamina (Kovačića), protojereja-stavrofora Milana Radulovića (Toronto), protonamesnika Bogoljuba Ostojića i đakona Dragana Radića, Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Na Liturgiji je pojao školski hor učenika Gimnazije.

-Draga deco, draga braćo i sestre danas slavimo Svetog oca našega Savu koji nije naprosto, i kako bismo često mi hteli i kako ga vidimo, nacionalni heroj, pa makar i bio prvi i najveći nacionalni heroj. Sveti Sava je pre svega čovek Božiji. Sveti Sava je čovek Hristov. Sveti Sava je svetac, svetitelj, a to znači da je u njemu živeo Hristos, da je on Hristom mislio, Hristom govorio. To znači da je on u svojoj duši imao savršenu ljubav prema Bogu, a onda prirodno, kao i svako ko voli Boga imao je i neizmernu ljubav prema svojim bližnjima, rekao je Mitropolit i istakao da je Sveti Sava najbolji mogući primer za sve učenike, za sve škole, jer on svojim životom, a ne naprosto govoreći šta to treba činiti, svedoči da bilo koje znanje ako imamo, bilo koju poziciju, imanje i moć, ako ono nije utemeljeno na dobroti, vrlini i čestitosti onda je to znanje u najmanju ruku beskorisno, a često je zapravo i veoma štetno po onoga ko takvo znanje ima, a onda i na one s kojima on dolazi u komunikaciju.

Proslava je nastavljena u svečanoj dvorani Duhovnog centra Svetosavskom priredbom Domina Nostra graciosa, kojom je obeleženo 600 godina od rođenja grofice Katarine Branković.Priredbu su pripremili učenici Gimnazije, sa svojim nastavnicima đakonom Petrom Kozakijevićem, Petrom Puškar i Jasminom Veldić. I ove godine, sala je bila premala da primi sve goste koji su želeli da vide učenički trud, kreativnost i maštovitost. Svetosavsku himnu je otpevao đački hor, a drage uzvanike i goste pozdravio je protojerej-stavrofor Slobodan Lalić, direktor Gimnazije. Uz Mitropolita Porfirija, predsednika Školskog odbora, sveštenstva i sveštenomonaštva zagrebačke parohije, priredbi su prisustvovali Mira Nikolić, ambasador Republike Srbije, Aleksandar Vranješ ambasador Bosne i Hercegovine, konzularno osoblje ambasada Srbije i Rusije, Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog vijeća, Nikola Lunić, predsednik Srpskog privrednog društva Privrednik, Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Natalija Koprenica viša savetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Dragan Umičević iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Mevludi Arslani, direktor Islamske gimnazije iz Zagreba, Ivica Bedeničić, direktor Katoličke gimnazije iz Požege s učenicima, Višnja Kojić i Milanka Aleksić direktorice Srednjoškolskog centra Apeiron iz Banja Luke, bivši učenici, roditelji učenika, univerzitetski profesori i prijatelji Gimnazije.

Dobro osmišljenim i uvežbanim programom učenici su izmamili aplauze prisutnih, ali i ukazali na veoma značajne biografske podatke iz života Katarine Branković i drugih svetlih i značajnih likova žena prebogate srpske istorije.

Događaj su pratile kamere Hrvatske radiotelevizije koja će makar deo prazničnog ambijenta preneti javnosti.

U večernjim satima, u Maloj sali Koncertne dvorane Lisinski u Zagrebu, usledila je Svetosavska akademija u organizaciji SKD Prosvjeta iz Zagreba. Pozdravni govor je uputio Mile Radović predsednik Društva, a Svetosavsku besedu je izgovorio Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije u kojoj je istakao da nas Sveti Sava svojim primerom uči da samo razvijajući u sebi ono što jesmo možemo doći u komunikaciju i opštenje s drugim i drugačijim. Onda kada smo svesni ko smo mi, kada smo svesni šta mi treba da budemo, tada možemo da upoznamo i iskreno zavolimo čitav svet i opstanemo u njemu.

Blok dečijih pesama izveo je hor Kolibri iz Beograda uz pratnju Džez orkestra Radiotelevizije Srbije, a potom su nastupe imale Snežana Savičić Sekulić, sopran - Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i Ivana Srbljan, mecosopran – Solistica HNK-a u Rijeci. Dodeljene su godišnje nagrade i priznanja SKD Prosvjeta, a u ime nagrađenih obratio se prof. dr Dušan Marinsković, dugogodišnji šef katedre za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.