САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ГОВОРА БИСKУПА СИСАЧKОГ ВЛАДЕ KОШИЋА
27/01/2020
Прослава Светог Саве у Загребу
28/01/2020

Најава светосавске академије
у Словенији

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВИТАЊУ- СЛОВЕНИЈА

Митрополија загребачко- љубљанска организује 31. јануара 2020. године свечану Академију у част св. Саве, првог српског Архиепископа и просветитеља, а уз помен великог научника Михајла Пупина, коме је св. Сава био велики духовни покровитељ и узор за цели живот.

Михајло Пупин је важан, како за нас Србе тако и за Словенце, јер је захваљујући његовом утицају велики део данашње Словеније, међу њима и Блед и Триглав, након Првог светског рата остао у њеним оквирима. Михајло Пупин је од 1921. године почасни грађанин Бледа, а 2015. године је тамо добио и споменик.

Почасни покровитељи Академије су председник Србије Александар Вучић и председник Словеније Борут Пахор.

Академија ће се одржати у Свемирском центру Нурдинг у Витању код Цеља, а присуствоваће јој високи представници обе државе, дипломатски кор, представници других верских заједница, као и други виђенији гости.

Кроз слике из живота великог српског научника провешће нас великани словеначког и српског глумишта Борис Каваца, Наташа Нинковић и Војин Ћетковић, као и млади Стефан Калезић. За музички део програма су задужени: етно група Врело, византијски хор Мојсије Петровић, Крагујевачки академски оркестар хармоника, као и словеначка оперска певачица Ирена Ј. Тиран.

Сценариста Академије је уважена српска списатељица госпођа Ивана Димић, док режију потписује госпођа Светлана Драмлић из Словеније.

РТС 2 ће преносити цели догађај у недељу 2. фебруара у 20 часова, док ће РТВ Словенија то учинити сат касније.